Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alrik Danielson, vd och koncernchef för SKF Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

SKF fortsätter att öka – men i lugnare takt

Verkstadsjätten SKF ökade försäljningen till 21,3 miljarder kronor under första kvartalet. Rörelseresultat ökade till 2 658 miljoner kronor mot 2 625 miljoner kronor i fjol. Men avmattningen i fordonsindustrin är tydlig.

SKF börjar att känna av de lägre försäljningsvolymerna inom fordonsindustrin och lägre försäljningsvolymer i Europa och Asien – med undantag för Latinamerika.

Ändå landade SKF på en omsättning på 21,3 miljarder kronor under första kvartalet, mot 20,6 miljarder kronor för samma period i fjol.

– Det är ett riktigt starkt resultat, med 2,7 miljarder kronor i vinst och en rörelsemarginal på 12,5 procent, trots en organisk försäljning som inte växte i helhet. Mina medarbetare har gjort ett jättebra jobb, säger vd:n och koncernchefen Alrik Danielson.

Vikande efterfrågan inom fordonsindustrin.

Under andra kvartalet 2019 förväntar sig SKF lägre volymer inom fordonsverksamheten, men relativt oförändrat inom industriverksamheten. Och den vikande efterfrågan från personbilstillverkarna är nu helt tydlig. Efterfrågan från lastbilstillverkarna är oförändrad.

– Vi ser att personbilssidan fortsätter ner, men ser en oförändrad efterfrågan på lastbilssidan. Vi började redan efter första kvartalet i fjol att förbereda oss för förändringar i efterfrågemönstret. Och det tycker jag att vi nu lyckats att visa, så trots att den organiska försäljningen gick ner på bilsidan med sex procent, så lyckades vi ändå att hålla marginalen upp, säger Alrik Danielson.

Fortsatta satsningar i Göteborg

Och ett av skälen är att industriverksamheten går bra, där försäljningen ökade på alla SKF:s huvudmarknader i Europa, Asien och Nordamerika.

– I Göteborg har vi ingen produktion relaterad till bilindustrin, här gör vi lager till industrin. Göteborg är en av våra allra viktigaste fabriker när det gäller industriella kunder över hela världen, säger Alrik Danielson.

Trots att man nu fortsätter att satsa på anläggningen i Göteborg och uppgraderar maskiner, finns det inga aktuella planer på nyanställningar.

– Jag hoppas att vi ska kunna öka våra marknadsandelar, men i detta läget är det ganska oförändrat, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.