Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På rulle. För första gången på länge ser framtiden ljus ut för SKF.

SKF dubblar vinsten

SKF ökade vinsten före skatt till 1 376 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016, en fördubbling mot 653 miljoner kronor för samma period i fjol. Och vd:n Alrik Daniel ser ljust på 2017.

- Vi har haft nästan tre år av vikande efterfrågan och nu ser hur vi vänder och har gått över till tillväxt. Det är fantastiskt roligt, säger SKF:s vd Alrik Danielson.


Och han ser ljust på 2017.
- Vi har sett efterfrågan öka under kvartalet, med ökad försäljning i Asien och ökad bilefterfrågan och lastbilsefterfrågan. I Europa har vi ett en ökad efterfrågan inom järnvägsindustrin och den allmänna industrin. Jag tror att vi kommer att få se en tillväxt i alla regioner under första kvartalet, säger Alrik Danielson.


SKF hade en omsättning på 18 785 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2016, jämfört med 18 215 miljoner kronor samma period i fjol.


Ni hade engångsposter som drog ner resultatet – vad var det?
- Det var kostnaden för vårt nya affärssystem som gick live i Göteborg och Finland i januari och som vi spenderade mycket pengar på under fjärde kvartalet. Vi har haft gamla system som måste uppgraderas, och nu har vi ett som är state of the art som håller på att rullas ut globalt, säger Alrik Danielson.


Han är framför allt nöjd med att bolaget kassaflöde varit starkt på 1,5 miljarder kronor, och att nya Göteborgsfabriken för tillverkning av världens mest avancerade rullager inom kort kommer att gå på full effekt.
- Sedan har vi det nya it-centret, där vi tar hem it-utvecklingen och gör Göteborg till ett Silicon Valley Göta Älv, säger han.


Hur ser du på Donalds Trumps protektionistiska tongångar?
- Vi är väl rustade för att kunna anpassa oss och har kapacitet för att kunna bygga i USA. Men jag tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser, vi väntar och ser, säger han.


SKF har fördubblat vinsten före skatt för fjärde kvartalet, jämfört med i fjol.
Ändå var analytikerna inte nöjda. De hade räknat med en vinst på 1 426 miljoner kronor. Och kursen för SKF:s aktie föll med 3,7 procent under torsdagen.


- Vi kommenterar inte kursen. Men om man ser till kursutvecklingen som vi har haft under fjärde kvartalet så har den varit bra, och jag tycker att vi har visat styrka, säger Alrik Danielson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.