Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SKF:s nye vd Alrik Danielsson.

SKF betonar vikten av ökad effektivitet

- Produktiviteten måste bli en del av vår företagskultur, på ett ännu starkare sätt, betonade SKF:s nye vd Alrik Danielsson när han på bolagsstämman mötte cirka 300 aktieägare. Själv har han mycket att tjäna på högre produktivitet.

Omorganisation med personalneddragningar och fortsatta miljardbesparingar hör till SKF-ledningens vardag. När Alrik Danielsson på torsdagen vid årets bolagsstämma premiärtalade till aktieägarna som ny vd stod också de olika åtgärdsprogrammen i fokus.

Omorganisationen kostar 1,4 miljard kronor att genomföra men ger på sikt årliga besparingar på 1,2 miljarder. Parallellt återstår att under 2015 spara 1,7 miljarder av ett sparpaket på tre miljarder kronor. Några nya spargrepp avslöjade inte Alrik Danielsson. Däremot betonade han vikten av "produktivitet".

- Produktivitet måste bli en del av vår företagskultur, på ett ännu starkare sätt, sa Alrik Danielsson som efter stämman inte närmare ville precisera vad detta kan betyda – mer än att det gäller att ständigt "vara på tå".

Tidigare under talet sa han ändå:

- För att vara framgångsrik i en alltmer konkurrensutsatt globaliserad miljö måste vi koncentrera våra insatser och eliminera aktiviteter som inte genererar tillräckligt värde och därmed inte hjälper oss att nå våra mål.

Det var i början av året som SKF varslade 200 anställda om uppsägning, främst i Göteborg. Efter förhandlingar har 47 blivit uppsagda. Cirka 100 anställda har lämnat företaget frivilligt, med avgångsvederlag eller avtalspension. Globalt ska 1 300 tjänster bort.

- Det är väl bra att varslet slutade med att 47 blev uppsagda, även om det är en tragedi för varje person som blir uppsagd, säger Niklas Thoresson, ordförande för Unionen på SKF.

Bolagsstämman godkände samtliga förslag, bland annat om aktieutdelning och förändrat lönesystem för styrelsen. Se faktaruta.

Carina Lundberg Markow, ombud för Folksams pensions- och försäkringstagare, röstade däremot nej till en fortsättning på SKF:s prestationsbaserade aktieprogram för ledande befattningshavare.

- Det är omöjligt att se vilka prestationskrav som ska nås för att aktieprogrammet ska ge utdelning. Det är orimligt, sa Carina Lundberg Markow.

Leif Östling, stämmoordförande och styrelseordförande, replikerade att en öppen redovisning av målen skulle avslöja affärshemligheter. Syftet med målen är att förbättra lönsamheten, minska det bundna kapitalet och skapa lönsam tillväxt.

Aktieprogrammet infördes 2008 och innebär att totalt högst en miljon aktier (i går värda cirka 225 miljoner kronor) kan fördelas. Programmet ska "sammanlänka deltagarnas och aktieägarnas långsiktiga intressen".

Jämfört med i fjol minskas nu antalet "berörda" från 310 till 225 personer. Samtidigt höjs utdelningen för deltagarna om de hemliga målen nås eller överskrids. Alrik Danielsson kan få maximalt 30 000 aktier (i dag värda närmare 7 miljoner kronor). I fjol var maximal tilldelning för vd:n 10 000 aktier. Övriga i koncernledningen kan nu få 13 000 aktier, jämfört med fjolårets 3 500 aktier.

Mona Friedrich, 83 år, var en av många "mindre" aktieägare på stämman. Hennes make började jobba på SKF på 60-talet. Han köpte även aktier som hon nu ärvt och delar med bland andra dottern Eva Jeppsson.

- Det är roligt med utdelning. Jag hoppas att den nye vd:n ska utveckla SKF och höja utdelningen. Samtidigt kan sparprogram vara ett elände, det blir uppsägningar, säger Mona Friedrich som varit på ett tiotal bolagsstämmor.

- Förr var det mycket finare. Då fick man presenter. I år var inte heller snittarna som serverades goda.

Fakta: SKF:s stämma

SKF:s bolagsstämma fastställde förslaget att ge en aktieutdelning på 5,50 kronor per aktie, oförändrat jämfört med 2014.

Aktieutdelningen innebär att cirka 2,5 miljarder kronor av fjolårets vinst på 4,7 miljarder kronor, efter skatt, delas ut till aktieägarna.

Bolagsstämman beslöt även att styrelsen ska få ett fast arvode i stället för som tidigare en mix av pengar och aktier.

Styrelseordföranden får 1,9 miljoner i fast arvode. Tidigare fanns en aktiedel värd 400 000 kronor.

Övriga styrelseledamöter får ett fast arvode på 650 000 kronor. Den tidigare aktiedelen på 137 000 kronor tas bort.

Sedan oktober har priset på SKF:s aktie stigit från cirka 140 kronor till gårdagens närmare 225 kronor.SKF:s bolagsstämma fastställde förslaget att ge en aktieutdelning på 5,50 kronor per aktie, oförändrat jämfört med 2014.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.