Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Storsatsning. SKF bygger upp ett nytt mjukvarucenter i Göteborg.

SKF anställer 50 till sitt nya utvecklingscenter

SKF storsatsar och bygger ett center i Göteborg för mjukvaruutveckling för tillståndsbaserad övervakning och nyanställer 50 personer.

- Vi har arbetat länge med detta länge, men nu lägger vi in en ny växer och ser till den ledande teknologin och hur vi ska bli bäst i världen, säger Fredrik Magnusson, chef för SKF:s nya center för mjukvaruutveckling.


SKF har arbetat med tillståndsbaserad övervakning i 20 år och har haft tre anläggningar i världen: Luleå, San Diego och Livingston i Skottland. Nu stänger man ner den amerikanska enheten och satsar på Göteborg.
- SKF har bestämt att vi ska ha en fokusering på att bli bäst i världen på allting som har med rotating equipment performance att göra, allt som roterar. Att vi har koll på hur våra maskiner fungerar, säger han.


Det är en del i SKF:s arbete att hjälpa kunderna med sin roterande utrustning, och nu vill man utveckla potentialen för mobila tjänster och lösningar.
- Göteborg och Västsverige ligger långt framme när det kommer till internet of things, Big Data och Analytics. Man kan bara se vad som görs på Ericsson, Volvo Cars och AB Volvo. Vi finns också här och bygger den typen av slöningar. Nu kommer vi att ha kopplingen till koncernledningen, närhet till besluten och kan samtidigt ha en tät dialog med nätverk med andra företag i Göteborg för att kunna dela erfarenheter. Sverige och Västsverige kan bli världsledande i detta, säger Fredrik Magnusson.


Just nu håller SKF på och rekryterar för fullt. Man behöver anställa 50 personer; app-utvecklare, mjukvaruutvecklare, hårdvarudesigners, hårdvarutvecklare och designers för att utveckla smarta användargrässnitt och projektledare.
- Detta är en jättesatsning, och vi håller på och bygger upp en helt ny typ av kompetens, säger han.


Det nya centret, som ligger inne på SKF i Gamlestan, har redan dragit igång sin verksamhet med hjälp av konsulter, medan man samtidigt söker personal.
- Många tror att SKF är ett grått och tråkigt industriföretag, så är det inte alls. Här arbetar yngre och ganska entreprenörsinriktade personer. Det är det vi bygger upp nu, och vi har stöttning av koncernledningen att det är så vi ska jobba, säger Fredrik Magnusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.