SKF övertygade inte marknaden

ANNONS
|

Vd Tom Johnstone konstaterade nöjd att lagertillverkaren under årets andra kvartal i stort håller sig till de uppsatta målen och att de egna prognoserna tycks hålla streck.

Resultatet före skatt på 1 520 miljoner kronor var dryga 15 procent bättre än fjolårets notering på 1 319, men aktiemarknaden hade förväntat sig något större ökning. Nyhetsbyrån Direkts analytikersammanställning gav en snittprognos på 1 542 miljoner inför gårdagens rapport.

Analytikern Anders Eriksson på SEB var ändå nöjd med rapporten.

- Volymtillväxten var 2,5 procent, jag hade i och för sig räknat med tre, men det är så väldigt nära att det inte är något att bekymra sig över.

ANNONS

Över huvud taget är han nöjd med företagets prestationer, inte minst när det gäller kostnadskontroll.

- Det positiva var att rörelsemarginalen låg på 12,8 procent. Analytikerna hade i snitt räknat på 11,8 och den här typen av lönsamhet visar bland annat att man fortfarande lyckas väl med att få igenom prishöjningar när råvarupriserna stigit. Men SKF har varit - och måste vara - väldigt alerta när det gäller att kompensera sig för råvarupriserna i tid, säger Anders Eriksson.

Hans enda större frågetecken gäller sådant som ligger utanför företagets möjligheter att påverka. Det är ännu mycket svårt att säga vad som händer med den internationella konjunkturen under 2007.

- Men SKF har så korta orderböcker så man ser egentligen bara vad som kommer att hända tre månader framåt, och mer än så uttalar man sig inte heller om.

Och bolaget spår en något ökad efterfrågan på sina produkter under årets tredje kvartal. Detta uppdelat på en viss ökning i Europa, en kraftig ökning i Asien och en tämligen konstant efterfrågan i Nord- och Sydamerika.

B-aktien handlades under större delen av dagen för mellan 102 och 103 kronor på Stockholmsbörsen. En nedgång med tre-fyra kronor mot torsdagens stängningskurs. Som högst har aktien noterats till 140 kronor under 2006, men gårdagens kurs är ändå en uppgång med dryga 15 procent jämfört med ett år tillbaka.

ANNONS
SKF, kvartal 2
Försäljning:

Resultat före skatt:

Rörelsemarginal:

Antal anställda:

ANNONS