Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

SKF ökar försäljningen

SKF ökar försäljningen men den pågående omstruktureringen kostade 535 miljoner kronor och drar ned vinsten. Utsikterna för 2015 är i stort en oförändrad försäljning. Nyinvesteringar väntar i Göteborg.

SKF-koncernen nådde under första kvartalet en försäljning på 19,5 miljarder kronor, jämfört med 16,7 miljarder kronor under första kvartalet i fjol.

Rörelseresultatet första kvartalet blev 1,7 miljarder kronor, jämfört med 2,0 miljarder kronor för samma period i fjol. Även vinsten före skatt sjönk under första kvartalet, till 1,6 miljarder kronor (1,8).

Huvudförklaringen till den lägre vinsten ligger i de engångskostnader som tagits under kvartalet för det pågående omstruktureringsprogrammet, som bland annat innebär personalneddragningar i Göteborg. De totala kostnaderna för omstruktureringen under första kvartalet uppgår till 535 miljoner kronor.

SKF räknar med att efterfrågan under andra kvartalet förblir oförändrad för koncernen i sin helhet. I Europa väntas varken en ökning eller minskning. I Asien finns en prognos om ökad försäljning med Nord- och Latinamerika ser ut att vända något nedåt.

I en kommentar till första kvartalet i år säger SKF:s vd Alrik Danielsson:

"Efterfrågan låg i linje med våra förväntningar med en tillväxt på 1,4 procent, mätt i lokala valutor. Vi fokuserade starkt på att implementera det redan tillkännagivna omstruktureringsprogrammet och jag är glad över de goda framsteg jag har sett hittills, ungefär 40 procent."

Sparprogrammet syftar till att sänka de fasta kostnaderna med 1,2 miljarder kronor fram till slutet av 2015.

Samtidigt med kvartalsrapporten berättar SKF att man investerar 190 miljoner kronor i modernisering av sina produktionskanaler för sfäriska rullager i Göteborg. Investeringen är en del av koncernens fokus på att utveckla tillverkningsprocesser i världsklass.

"Modernare tillverkningsprocesser, t.ex. intelligent slipning, som möjliggör kortare ställtider och bättre produktionseffektivitet, kombineras med SKF:s egna lösningar för tillståndsövervakning och mobilitet. Tillgång till fjärr- och realtidsövervakning kommer att göra det möjligt för operatörer att på ett bättre sätt förutsäga och planera underhållsscheman samt utveckla långsiktiga statistiska utvärderingar av diagnostikdata.", skriver SKF i ett pressmeddelande.

De investeringar som tillkännages idag väntas vara genomförda i slutet av 2016.

Under torsdagen berättade SKF att man investerar i ett testcenter för stora lager i Schweinfurt i Tyskland. Investeringen, som uppgår till totalt 360 miljoner kronor, stöds av både den tyska regeringen och den bayerska delstaten, som bidrar med en finansiering på cirka 28 miljoner kronor, enligt SKF:s pressmeddelande.

Byggstarten för testcentret är under sommaren 2015, och det väntas bli klart under första halvåret 2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.