Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I mitten av oktober presenterades Northvolts batterifabriksprojekt. Men allt är långt i från klart. Lorents Burman från Skellefteå kommun längst till höger.

Skellefteå: Alla etableringar har risker

Northvolt planerar att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå. Men fortfarande är projektet långt från full finansiering.

Northvolts investering i att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå – med tillhörande forskning i Västerås – beräknas uppgå till drygt 38 miljarder kronor fram till 2023. Största delen kommer att investeras i Skellefteå där kommunen hoppas på mellan 2 000 och 2 500 jobb.

Finansiering oklar

Trots att byggstart för anläggningen är planerad till andra halvåret 2018, med sikte på vara helt klar 2023, har bolaget hittills inte fått in mer än cirka 220 miljoner kronor i inledande finansiering. Men företagets vd Peter Carlsson sade i förra veckan att han inte är orolig eftersom bolaget nu är i en process där man "räknar med att presentera fler samarbetspartner och att dra i gång den större finansieringsrundan".

I tisdags fattade kommunfullmäktige i Skellefteå beslut (preliminära uppgifter, protokollet justeras på tisdag) om en investering på 100 miljoner kronor i det industriområde där Northvolt planerar att bygga fabriken. Pengarna ska bland annat gå till vägsystem, vatten och avlopp samt kraftförsörjning.

- Den här etableringen är som alla etableringar men den är större. Men vi ska inte ta större risker än vad vi kan hantera, säger Lorents Burman.

"Ska ske marknadsmässigt"

Kommunen kommer däremot inte att investera i fastigheter.

- De kommer att köpa marken. Jag har varit tydlig med att det måste ske marknadsmässigt och utifrån kommunallagen och regler. Industriområdet skulle oavsett besked från Northvolt ha varit föremål för investering för att möjligöra fler industriplatser i Skellefteå, säger Burman.

TT: Vad är mardrömsscenariot i detta?

- Mardrömsscenariot är att det inte blir av, men då återgår marken i vår ägo, säger Burman, och tilläger att det finns krav på att Northvolt måste ha kommit i gång inom en viss tid annars återgår marken till kommunen.

- Northvolt har en tuff tidplan så det ser vi inte ska vara något bekymmer. Men det är viktigt att de klausulerna finns, säger Burman.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå planeras att bli 500 000 kvadratmeter stor och omfatta fyra produktionsblock och byggnader för exempelvis lager, logistik och kontor.