Skatteverkets vändning – i bråket om solcellsbatterier

Under början av året skärpte Skatteverket reglerna gällande avdrag för solcellsbatterier. Men nu svänger de igen. Villaägare som varit oroliga för skattebrott kan nu andas ut.

ANNONS
|

Tidigare riskerade den som sålde el från solcellsbatterier göra sig skyldig till skattebrott, om de gjort avdrag för köpet av batteriet. Avdrag skulle nämligen bara gälla om man lagrade el för eget bruk. Men nu ändrar sig alltså Skatteverket. Man kan få avdrag även om man säljer el – om man delvis använder den lagrade elen för eget bruk, vilket även DN har rapporterat om.

I ett pressmeddelande skriver Skatteverket: “Skatterättsnämnden har prövat om skattereduktion för installation av grön teknik kan medges för batterier som förutom att användas till att lagra egenproducerad el även används för stödtjänster och kommit fram till att skattereduktion kan medges. I enlighet med nämndens beslut medger därmed Skatteverket skattereduktion för batterier även om de delvis används för stödtjänster eller elprisarbitrage.”

ANNONS

Elprisarbitrage innebär att man tjänar pengar genom att dra nytta av skillnader i elpriser vid olika tidpunkter. Det betyder att man köper el när priserna är låga och säljer när priserna är höga.

Fakta: Så lyder lagen om batteriavdrag

För att det gröna teknikavdraget ska vara tillämpligt på solcellsbatterier ska installationen och syftet bakom detta uppfyllas enligt lagtexten nedan.

”2. Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi som är kopplat till en sådan anläggning för egenproduktion av förnybar el som är ansluten till eller, om installationen är hänförlig till en byggnad under uppförande, som ska anslutas till elnätet och där systemet bidrar till att

a) lagra elenergi för användning vid ett annat tillfälle än produktionstillfället, och

b) öka den årliga andelen egenproducerad elenergi som används inom fastigheten för att tillgodose det egna elbehovet.”

Källa: 67 kap. 38 § Inkomstskattelagen

Enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, är målet med skattereduktionen för grön teknik att öka produktionen av förnybar el och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion. Denna skattereduktion ska alltså uppmuntra hushållen att installera solceller och även göra det möjligt för dem att lagra egenproducerad el för framtida bruk.

Hur många procent av elen som behöver användas för eget bruk framgår inte, utan detta är upp till var och en att avgöra.

LÄS MER:Så kan solcellsbatteriet göra villaägare till skattefuskare

LÄS MER:Bostadspriserna fortsätter att stiga – här ökar de mest

LÄS MER:Så höga blir tullarna på Kinabilar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS