Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Skatteverket utsatt för mejlbluff

Har du fått ett mejl där Skatteverket står som avsändare men mejladressen är okänd? Släng det, säger Skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten. Telefonen går varm hos myndigheten efter många bluffmejl.

Det började i förra veckan. Flera personer hörde av sig om mejl där Skatteverket stod som avsändare men i övrigt var det inte mycket som överensstämde med myndigheten. Mejladresserna låg bland annat på rumänska, ungerska och tyska domäner. Innehållet i mejlen var olika men alla hade Skatteverket i avsändarraden. Vissa brev innehöll Telias logga och lockade med en länk till ett meddelande från Telia kundservice. När ett tjugotal samtal om bluffmejl nått skatteverket gick de ut med ett pressmeddelande på lördagen.

– Efter det var det fler som hörde av sig. De frågade saker som: "det här är väl inte ni?" och "vad ska jag göra?", säger Anders Kylesten, säkerhetschef Skatteverket.

Han säger att de rekommenderar alla att slänga mejlet. De som klickat på länken kan de inte ge några anvisningar eftersom mejlen skiljer sig åt och de inte vet vad varje länk innehåller. Vissa innehåller trojaner och virus och uppmanar läsaren att öppna ett dokument som påstås innehålla tips om deklarationsavdrag, enligt Anders Kylesten.

– Känner man att man har blivit utsatt för ett brott så bör man polisanmäla det, säger han.

De har själva polisanmält eftersom mejlen antyder att det kommer från Skatteverket. Exempel på bluffmejl har de tillräckligt och ber därför de som får mejl att avstå från att kontakta myndigheten.

– Vi har fått väldigt mycket samtal som har belastat oss i tider då många ringer och har frågor om sin deklaration. Sedan är det förstås aldrig bra att riskera att förväxlas med bedragare, säger Anders Kylesten.

Det är inte första gången falska mejl skickas ut i Skatteverkets namn. Anders Kylesten pratar om den "fjärde vågen".

– Men tidigare har de innehållit ett annat budskap och försökt att få folk att fylla i sina kontonummer genom att locka med skatteåterbäring. Den här gången verkar det handla om att sprida skadlig kod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.