Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Skatteverket hotar äldre med förseningsavgift

Äldre personer i riskgruppen lovades slippa förseningsavgift även om deklarationen lämnades in lite sent i år. Nu skickar Skatteverket ut standardbrev med hot om föreläggande på 1 250 kronor till sena pensionärer.

I år gick skatteverket ut med information om att den som varit sjuk eller inte kan röra sig fritt kunde söka anstånd om att få lämna in deklarationen lite senare.

För den som var 65 år eller äldre vid årets början skulle inte få någon förseningsavgift om deklarationen skulle lämnas in sent – under förutsättning att man inte arbetar, driver eget företag, eller handlar med värdepapper i större utsträckning.

LÄS MER: Tak för skatteuppskov hindrar flytt

Läs mer: Skatteverket gör det inte lätt för oss

Läs mer: Skatteverkets corona-information för privatpersoner

Fick föreläggande om förseningsavgift – trots anstånd

Carina Buliç föräldrar, som är födda 1935 och 1942, behövde lite hjälp med årets deklaration. Eftersom de tillhör riskgruppen kunde hon inte åka hem till dem, och kontaktade skatteverket och begärde och fick anstånd.

– Till slut kunde jag hjälpa dem med deklarationen via webben, med lite information de behövde om fonder och fick iväg deklarationen den 1 juli. Nu har de fått ett brev från skatteverket med betalningsföreläggande för att de inte lämnat deklarationen i tid och att de ska betala en förseningsavgift på 1 250 kronor. Men på skatteverkets egen hemsida står det att den som är 65 år eller äldre inte ska få någon förseningsavgift i år, säger Carina Buliç.

Hon kan inte förstå varför skatteverket ens skickar ut sådana här brev.

– Man ska inte oroa äldre personer med myndighetsutskick där man hotar med förseningsavgifter på över tusen kronor, säger hon.

Bild: Privat
Bild: Privat

Skatteverket borde ha tänkt till

Johan Schauman, deklarationsexpert på skatteverket håller med om att myndigheten borde ha tänkt till lite extra kring utskicken till målgruppen i äldre åldrar, där man kan göra antaganden att de förmodligen inte är ekonomiskt aktiva.

– Där hade vi kunnat skicka ut ett föreläggande med en annan text. Detta har blivit olyckligt eftersom texten är generellt utformad, och inte heller tar hänsyn till att det är ett coronaår. Men vi har sagt i all vår kommunikation att vi generellt kommer att befria alla äldre från förseningsavgift, säger Johan Schauman.

– De som är äldre har haft det extra tufft i år med att lämna sin deklaration och kanske inte vågat lämna sin bostad, och inte heller haft möjlighet att ta emot hjälp, säger han.

Samtidigt konstaterar han att det är väldigt ovanligt att äldre inte deklarerar i tid.

Om de nu inte kommer att få någon förseningsavgift – varför skickar då skatteverket ut förelägganden?

– Vi är tvungna att skicka ut föreläggande, för om vi inte gör det har vi inget stöd i lagen att skönstaxera någon som inte lämnar in sin deklaration alls. Det är en ren formalitet, men just i det här fallet skulle vi kanske ha tittat på om vi skulle ha haft olika texter i föreläggandet, säger Johan Schauman.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.