En insider som vill vara anonym, här sminkad till oigenkännlighet, talar ut om svindeln mot de europeiska statskassorna.
En insider som vill vara anonym, här sminkad till oigenkännlighet, talar ut om svindeln mot de europeiska statskassorna.

Skattesvindlaren: Vi var blodtörstiga rävar

Nu träder en av dem som låg bakom storsvindeln av europeiska statskassor fram i en exklusiv intervju.

ANNONS
|

Den tyske toppadvokaten är en insider – en av dem som var med och utformade den metod som användes i det som kallas Europas största skattesvindel.

Nu träder han fram framför kamera, maskerad för att inte bli igenkänd.

Han är ett kronvittne i utredningen i Tyskland mot de huvudmisstänkta bakom svindeln där på minst 50 miljarder kronor genom misstänkt fusk med återbetalning av skatt på aktieutdelningar.

Det var på ett advokatkontor i Frankfurt på 30:e våningen som planen utarbetades. Insidern jobbade för Hanno Berger, berömd advokat och skatterådgivare, som utpekas som hjärnan bakom upplägget. Berger förnekar brott.

Från skyskrapan kunde de titta ner på hur folk på gatan gick till jobbet.

ANNONS

– De ser pyttesmå ut. Man tittar ner på de människor som betalar skatt, de skattepengar som man stjäl. Vi tänkte att vi var genier och de var idioter, säger insidern.

Genialitet och galenskap

Den exklusiva intervjun görs av de tyska medierna ARD, Die Zeit och Correctiv. De ingår i det europeiska journalistiska samarbetet om de så kallade cum-ex-filerna, ett enormt hemligt material som granskats av 19 medier i tolv länder samordnade av just Correctiv. Från Sverige har TT och SVT deltagit.

Männen som skapar det bedrägeristämplade upplägget kallat cum-ex är en grupp toppadvokater och aktiemäklare. Högutbildade från de främsta universiteten, med de högsta betygen.

– De är genier, men det är kanske också problemet. Gränsen mellan genialitet och galenskap är hårfin, säger insidern.

Gränslös girighet

Drivkraften är en gränslös girighet, förklarar han.

– Du har en viss status och tänker: Jag har nått målet. Men så träffar du en som inte bara har en Porsche, utan två. Och så träffar du en som har två villor på Mallorca. Och du flyger alltid business class. Jag trodde att jag var en bättre människa för att jag satt längst fram i planet. Och när du åker långdistansflyg sitter du i första klass. Och då tänker du verkligen att du har nått målet! Och så går du av planet, går in i ett möte, och den du ska ha mötet med har kommit i sitt privatplan. Då tänker du: Perfekt, det slutar alltså inte här!

ANNONS

Han beskriver hur advokatbyrån sonderade vilka länder som kunde mjölkas. Stora länder som Spanien och Frankrike var intressanta, men också små rika länder som Österrike, Belgien och Danmark. I Tyskland fungerade redan metoden.

– Nu ville man veta om denna maskin, denna ”djävulsmaskin”, också fungerade i andra länder, säger insidern.

Den övriga mänskligheten hade de distanserat sig från och staten var fienden, säger han.

Äter sinnet

Insidern greps av polisen och förstod att han riskerade sju års fängelse, något som "slog mig som en blixt", säger han. Så han började samarbeta med utredarna, mot möjligheten att slippa straff, och peka ut sina forna vänner. När rättegångarna väntas börja nästa år är han ett av de viktigaste vittnena.

– Jag var tvungen att erkänna att jag har gjort fel, acceptera att jag gjort fel. Och det tog månader innan jag verkligen förstod det.

Men till sist beslutar han sig för att berätta allt.

En sak har han dock svårt att svara på.

– Åklagaren frågade mig: "Varför?"

– Girighet äter sinnet. Det är min enda förklaring.

Fakta: Cum-ex-handel

Syftet med så kallad cum-ex-handel var att berika investerarna – och den småskaliga, informellt organiserade bransch som byggdes upp för att understödja upplägget – på skattebetalarnas bekostnad.

Namnet kommer av de latinska orden för ”med” och ”utan”. Det var en korttidshandel med aktier, där säljare och köpare fysiskt inte ägde dem, med (cum) och utan (ex) rätt till utdelning.

Affärerna görs runt dagen för aktieutdelningen då ägandet genom affären blir diffust. Det innebar att flera parter kunde kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning – fastän de inte betalt skatt för den.

Tyskland, som blev av med mest pengar, stoppade möjligheten 2012, Danmark, som också drabbats svårt, 2015.

Cum-ex är en vidareutveckling av ett väletablerat upplägg – cum-cum – där inhemska och utländska investerare byter aktieinnehav med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalningarna.

Bakgrund: 300 miljarder kan saknas i Tyskland

TT-SVT

Den ansedda skatterättsprofessorn Christoph Spengel vid Universitetet i Mannheim har för redaktionen Correctiv beräknat hur mycket Tyskland kan ha förlorat på skatteuppläggen. Han utgår från den totala summan av utdelningar som varje år betalas till utländska aktieägare. Han uppskattar försiktigt att minst 50 procent av det årliga beloppet utsätts för den avancerade kapitalskatteplaneringen i en eller annan mer eller mindre laglig form. Dock utgår beräkningarna från flera antaganden vilket gör dem osäkra.

För den mer aggressiva varianten cum-ex handlar det under åren 2005 till 2011 om motsvarande 70 miljarder kronor. För cum-cum är beloppen betydligt större. Den notan uppgår till runt 250 miljarder kronor. Det vill säga totalt över 300 miljarder kronor bara i Tyskland under de perioderna.

Utifrån beräkningar i Italien och Frankrike landar den totala siffran på ytterligare runt 200 miljarder kronor. Men det är en uppgift med reservationer.

Källa: Spengels forskning, cumex-files.com

ANNONS