Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skatteverket kräver både Stampens tidigare vd Tomas Brunegård och mediebolaget V-tab Holding på miljoner i utebliven skatt och skattetillägg.  Bild: Måns Langhjelm
Skatteverket kräver både Stampens tidigare vd Tomas Brunegård och mediebolaget V-tab Holding på miljoner i utebliven skatt och skattetillägg. Bild: Måns Langhjelm

Skattesmäll på miljoner för tidigare Stampen-vd

Den före detta Stampen-vd:n fick köpa aktier värda över 13,5 miljoner kronor – för 89 000 kronor, enligt Skatteverket. Nu krävs både Tomas Brunegård och mediebolaget V-tab Holding på miljoner av myndigheten.

Beslutet rör aktieoptioner som Tomas Brunegård fick av Stampen när han var vd för mediekoncernen mellan åren 2006 och 2012. Enligt Skatteverket har Brunegård, genom ett privat bolag, i början av sin vd-karriär fått rätt att köpa 89 aktier i dåvarande Stampen Media för 1000 kronor styck. Då var Stampen en relativt liten koncern. Under ledning av Brunegård köpte man dock snabbt på sig flera lokaltidningar och mediebolag runt om i landet. När han 2012 beslöt sig för att sluta som vd, och ville använda sin rätt att köpa aktierna, var de därför, enligt Skatteverket värda 13,4 miljoner kronor mer än han betalat. Myndigheten upptaxerar därför Brunegård med det beloppet. Det betyder att han krävs på totalt nästan 11 miljoner kronor av Skatteverket, 7,8 miljoner kronor i ytterligare skatt, och cirka 3 miljoner kronor i så kallat skattetillägg, skatteböter.

Ska överklaga beslutet

Tomas Brunegård delar inte den bedömningen och ska nu överklaga beslutet.

– Skatteverket har siktat in sig på ett formaliafel. Vi kommer att överklaga beslutet och vi har goda förhoppningar om att också få det ändrat, säger hans advokat Erik Karlsson.

En nyckelfråga i ärendet är när Brunegård använde sina optioner och köpte aktierna i Stampen. Enligt avtalet var han tvungen att påkalla rätten senaste den 30:e september 2011. Tomas Brunegård menar att han, i mail och samtal med Stampens styrelse också gjort det. Enligt ett kvitto Skatteverket hänvisar till har Brunegård dock inte betalat aktierna förrän hösten 2012. Det är också först då hans bolag förs in som ägare i Stampens aktiebok.

Stampen delades strax innan jul förra året i två fristående delar - Stampen Media som bland annat äger GP och Bohusläningen och V-tab Holding som bland annat trycker tidningar, magasin och reklam.. Bild: Måns Langhjelm
Stampen delades strax innan jul förra året i två fristående delar - Stampen Media som bland annat äger GP och Bohusläningen och V-tab Holding som bland annat trycker tidningar, magasin och reklam.. Bild: Måns Langhjelm

"Mot bakgrund av de krav som ställs i optionsavtalet vidhåller Skatteverket uppfattningen att optionen inte utnyttjats under lösentiden, och att Surtebys (Brunegårds bolag reds. anm.) aktieförvärv har skett i augusti 2012 i samband med överenskommelsen som då upprättats" skriver Skatteverket i beslutet.

Myndigheten anser därför att Brunegård, genom sitt bolag, fått köpa de aktuella aktierna till ett kraftigt rabatterat pris för att han var anställd av Stampen.

"Ser fram emot att få en lösning"

"Allt som en anställd får från sin arbetsgivare presumeras utgöra inkomst av tjänst, och det är skattebetalaren som har att visa om så inte är fallet" står det i beslutet.

Det omdiskuterade optionsavtalet gjordes med dåvarande Stampen. Koncernen delades dock strax innan jul i två fristående delar – Stampen Media, som bland annat äger GP, och V-tab Holding, som bland annat trycker tidningar åt Stampen Media. Den gamla affären med Brunegård innebär att V-tab nu också åker på en skattesmäll på totalt 4,9 miljoner kronor – 4,2 miljoner i arbetsgivaravgifter och drygt 600 000 kronor i skattetillägg.

– Vi är medvetna om processen men har i nuläget inga kommentarer till den, säger V-tabs vd Peder Schumacher.

Han vill inte svara på om bolaget tänker överklaga beslutet. Enligt Daniel Olsson, kommunikationsansvarig på Stampen Media, får upptaxeringen ingen effekt för koncernens tidningsverksamhet.

– Det här är en väldigt gammal fråga, som varit föremål för olika bedömningar genom åren. Det här påverkar inte Stampen Media men vi ser fram emot att frågan får en lösning, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.