Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Thomas Johansson, tidigare Jisander, under huvudförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt under slutet av 2018. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Thomas Johansson, tidigare Jisander, under huvudförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt under slutet av 2018. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Skattesmäll mot Trustormannen – krävs på 874 000 kronor

Finansmannen Thomas Johansson, som tidigare hette Thomas Jisander, dömdes så sent som i somras för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Nu kommer ännu en smäll för Trustormannen, som han också kallas – Skatteverket kräver honom på 874 000 kronor.

Trustormannen, som numera heter Thomas Johansson, greps på franska Rivieran i november 2017, på svenska myndigheters begäran. Den göteborgske finansmannen var bland annat misstänkt för att ha försökt ta ut lån på drygt 120 miljoner kronor genom att lämna osanna uppgifter till det statliga norska Eksportkredit.

I december 2018 dömdes han för bland annat försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott, en dom som fastställdes av hovrätten i somras.

LÄS MER: Trustormannen åter dömd till fängelse

Vädjade om uppskjutet beslut

Nu kommer en ny smäll mot Johansson i form av ett krav från Skatteverket på 874 000 kronor. Detta efter beslut om skattetillägg och ytterligare skatt. Pengarna ska betalas in senast den 27 januari, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Johansson hade vädjat om ett uppskjutet beslut i frågan och pekat på han inte har kunnat ta del av Skatteverkets brev inifrån anstalten i Göteborg där han avtjänar sitt fängelsestraff. Efter att ha kontaktat Kriminalvården kunde Skatteverket dock konstatera att det inte var sant.

Har haft lägenhet och bostad i Sverige

Thomas Johansson hade också hävdat han varken har bott eller varit verksam i Sverige mellan 2013 och 2015, åren som granskats. Därför, menade han, bör han heller inte ses som obegränsat skatteskyldig i Sverige. Men Skatteverket gör en annan bedömning, bland annat med anledning av att han har haft tillgång till bostad i Sverige.

Johansson har nämligen betalat hyra för en lägenhet i Göteborg där hans föräldrar varit folkbokförda. Skatteverket anser inte att han kunnat styrka att han själv inte nyttjat åtminstone delar av den aktuella lägenheten. Dessutom hänvisar myndigheten till det faktum att Johansson har haft familj och varit ekonomiskt engagerad i Sverige.

Trustorhärvan

Vad som brukar kallas för en av Sverige största ekobrott började när engelsmannen Jonathan Guinness, också känd som Lord Moyne, köpte majoriteten av rösterna i investbolaget Trustor i maj 1997. Ett halvår senare avslöjade journalisten Gunnar Lindstedt i en artikel i Svenska Dagbladet att köpet var en bluff. Aktierna hade betalats med pengar ur bolagets kassa, vilket strider mot svensk lagstiftning. 620 miljoner kronor hade förts över till ett engelskt konto. 135 miljoner fördes senare tillbaka till Sverige.

Vid en presskonferens som Trustors svenska ledning höll efter avslöjandet omhändertogs samtliga närvarande av polis. Finansmannen Joachim Posener, som polis och media hade pekat ut som hjärnan bakom bluffen, befann sig dock utomlands och greps aldrig. Brotten som han misstänktes för är numera preskriberade.

Fyra år senare dömdes Thomas Johansson mot sitt nekande för grov trolöshet mot huvudman. Domen överklagades dock och ett år senare friades han av hovrätten. 2004 åtalades han på nytt. I maj 2008 dömdes han till 1,5 års fängelse för försök till grov förskingring efter att 20 miljoner kronor förts över från Trustor till Liechtenstein.

Källor: TT, SVT, SvD

LÄS MER: Trustorhärvan – ett av de största ekobrotten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.