13 svenska sjöbefäl upptaxeras ordentligt av Skatteverket - och hotas nu med skattesmällar på flera miljoner kronor. Fartyget på bilden är inte inblandat i upptaxeringen.
13 svenska sjöbefäl upptaxeras ordentligt av Skatteverket - och hotas nu med skattesmällar på flera miljoner kronor. Fartyget på bilden är inte inblandat i upptaxeringen. Bild: Håkon Mosvold

Skattesmäll på miljoner för göteborgska sjöbefäl

Två sjöbefäl från Göteborg, knutna till fackförbundet Sjöbefälsföreningens bemanningsföretag, försökte undgå skatt för flera miljoner kronor via löneutbetalningar från en utländsk koncern i ett skatteparadis. Ett skenupplägg, hävdar Skatteverket – och kräver sjöbefälen på 7,5 miljoner kronor i skatt, inklusive skattetillägg.

ANNONS
|

Det är inte bara de två göteborgska sjöbefälen som fastnat i Skatteverkets granskning. Totalt handlar det om 13 sjöbefäl som tillsammans krävs på sammanlagt över 41 miljoner kronor i skatt och skattetillägg.

De berörda sjömännen är bosatta på Västkusten, Skåne, Dalarna och Stockholm.

LÄS MER:Svensk sjöfart anar vind i seglen

Största kravet riktas mot ett sjöbefäl i Helsingborg som krävs på 6,9 miljoner kronor av Skatteverket. Näst största skattekravet riktas mot en göteborgare, som krävs på 5,9 miljoner kronor för att ha redovisat och betalat för lite skatt ända sedan 2016.

Fartyg i skatteparadis

Skatteverket menar att Sjöbefälsföreningens bemanningsföretag Nordic Oriental Shipmanagement, NOS, har varit bulvanarbetsgivare till den internationella koncernen Ocean Rig UDW Inc på Marshallöarna, så att det skulle verka som om det svenska företaget var den verkliga arbetsgivaren.

ANNONS

Ocean Rigs fartyg är flaggade i så kallade skatteparadis, som Bahamas och Marshallöarna enligt Skatteverket.

– Vi hävdar att den verkliga arbetsgivaren är Ocean Rig på Marshallöarna, sedan har man kommit överens med NOS att de ska göra vissa administrativa tjänster. Och så har man låtit löneutbetalningar gå via NOS, säger skatterevisorn Johan Lundberg.

Upplägget innebär att sjöbefälen inte har betalat någon skatt under flera år, menar Skatteverket.

– Det är den anställde som har betalat in för lite skatt. Med Ocean Rig som arbetsgivare på Marshallöarna har sjöbefälen ensamma ett betalningsansvar, säger Johan Lundberg.

Sjöbefälen överklagar beslutet

Befälen och Sjöbefälsföreningens bemanningsföretag NOS tillbakavisar Skatteverkets krav och tänker överklaga skattebesluten.

– Självklart har vi överklagat. Alla sjöbefälen har fått anstånd med att betala in de inkrävda beloppen, säger advokat Sören Brekell till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt sjöbefälen är det NOS, som ägs av Sjöbefälsföreningen, som har betalat ut löner och försäkringar enligt det svenska kollektivavtalet, och att det inte finns något konkret som skulle styrka ett anställningsförhållande till det internationella Ocean Rig.

– Skatteverket har gjort en revision av NOS, och inga fel är begångna. Men Skatteverket har gjort nytolkningar på vad som är en arbetsgivare eller inte. Det finns ju skatteregler som ger sjömän möjlighet till skattebefrielse, nu har Skatteverket tolkat om reglerna och ger sig på de anställda vilket är mycket olyckligt, säger Mikael Huss, vd på Sjöbefälsföreningen.

ANNONS

Från NOS anser man att man följt regelverket, vilket innebär att man inte behövt att dra preliminär skatt. Men här har Skatteverket gått fem år tillbaka i tiden för sjöbefälen.

– Det är därför det blir så stora summor. Och det innebär att sjömännen får gå ur hus och hem. Detta är inte klokt! Så vi kommer att hjälpa till så mycket vi kan från Sjöbefälsföreningen, säger Mikael Huss.

Från Skatteverket förnekar man att det skulle handla om en nytolkning av skattereglerna.

– Däremot har vi gjort ett ställningstagande. För vår del är det en skatterättslig bedömning av arbetsgivarbegreppet. Skattemyndigheten måste granska detta så att det inte missbrukas, och vi tycker i detta fallet att NOS varit bulvanarbetsgivare, där man har kunnat dra fördelar av skattefrihet. Vi har inte gjort någon ändrad bedömning, men däremot en kontroll, säger Johan Lundberg.

Skatteverket hänvisar till en tidigare skattehärva där sjöbefäl bedömdes vara skenanställda hos Kungälvsföretaget AMPM, för att undkomma skatt.

Då handlade utredningen om ett 80-tal sjöbefäl, varav fem sjöbefäl upptaxerades med 10 miljoner kronor.

LÄS MER: Jakt på skenavtal för sjöbefäl

LÄS MER: Skattesmäll för fler sjöbefäl

Fakta: Så fungerar ett skattetillägg

Skattetillägg är en avgift som en person kan få betala om man har lämnat ett oriktig uppgift i deklarationen eller om man har skönsbeskattats.

När det gäller slutlig skatt är skattetillägget 40 procent.

Och om man skönsbeskattas är skattetillägget också 40 procent.

Källa: Skatteverket

LÄS MER:Landets mest skuldsatta personer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS