Skandia är ett av de stora bolåneinstituten.
Skandia är ett av de stora bolåneinstituten. Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Skandiabanken höjer boräntorna – igen

På torsdagen höjde Skandiabanken de bundna boräntorna med 0,50 procent. Det gäller för lån med bindningstid på ett till fem år.

ANNONS
|

Bolåneräntorna fortsätter att ticka upp. Torsdagen började med att Skandiabanken höjde de bundna boräntorna med 0,50 procent som en anpassning till det allmänna ränteläget och ökade upplåningskostnader, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I går kväll genomförde den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) den största räntehöjningen på 28 år och höjde styrräntan höjs med hela med 0,75 procent.

Inflationen i USA blev under maj månad 8,6 procent. Den högsta på fyra decennier och har lett till kraftigt stigande livsmedels- och bensinpriser.

I samband med räntebeskedet meddelas också att Fed förväntar sig att räntan ska ligga på 3,4 procent i slutet av 2022 och 3,8 procent vid utgången av 2023.

ANNONS

Även i Sverige är nu inflationen den högsta sedan 1990-talet. I maj hamnande inflationen på 7,2 procent. Även här rusar livsmedels- och bensinpriserna.

Riksbanken höjde reporäntan med 0,25 procent den 4 maj.

Riksbankens direktion har sitt nästa möte den 21 juni i nästa vecka och meddelar sitt nya räntebeslut veckan efter.

LÄS MER:SEB tror på dubbelhöjning av räntan i juni

LÄS MER:Maten 9 procent dyrare – hittills

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS