Åter skakigt på börsen. Arkivbild.
Åter skakigt på börsen. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Skakig börs – men rekordet inom räckhåll

Börsen skakar på nytt. Men det beror på de amerikanska it-jättarna, konjunkturen tuffar på, enligt analytiker. Stockholmsbörsen förutspås mycket väl kunna slå det gamla topprekordet under hösten.

ANNONS

Inte bara en skakig vecka. Hela september har varit upp och ner. Den tidigare närmast spikraka återhämtningen på aktiebörserna från mardrömmen i våras har kommit av sig.

Oro för ökad smittspridning är en faktor. Men den kraftiga smällen för amerikanska it-jättar är en viktigare förklaring, enligt Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

– Det får ses som en korrigering från tidigare toppnivåer, säger hon.

"Klappat ihop"

De normalt betydligt mer konjunkturkänsliga verkstadsaktierna har stått emot, vilket får tas som intäkt för att konjunkturoron är begränsad.

– Annars hade de cykliska aktierna klappat ihop, säger Landeborn.

För trots veckans nedgång är det fortsatt bara några procents uppgång kvar till att det gamla börsrekordet från februari ryker. Landeborn tror att Stockholmsbörsen står högre vid årsskiftet från nuläget.

ANNONS

– Det är min bästa gissning. Och kanske slår vi all-time-high, säger hon.

Högt pris

Hon tror inte att den ökade smittspridningen får samma konsekvenser som i våras med nedstängda samhällen runt om i världen. De ekonomiska konsekvenserna är inte politikerna beredda att ta på nytt – priset är för högt, resonerar Landeborn.

– Men det är klart, en stor smitta igen kan sänka konjunkturen.

Den förnyade brexitoron, i spåren av de knackiga förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, och amerikanska presidentvalet är andra potentiella oroshärdar för ekonomin och därmed aktiebörserna.

– En hård brexit är inte bra i det här läget, men ingen katastrof heller, säger Landeborn.

USA-valet oroar

Det kan däremot det amerikanska valet bli, eller rättare sagt efterbörden av detsamma, enligt SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall, som också i högre utsträckning än sin kollega tänder varningslampor för såväl brexit som smittan.

– Jag tycker att alltihop oroar. Amerikanska presidentvalet ser ut att bli en nagelbitare resultatmässigt. Det är naturligtvis bekymmersamt att den sittande presidenten inte säger sig vilja följa den vanliga demokratiska ordningen, säger han.

Olle Lindström/TT

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, är försiktigt optimistisk. Arkivbild.
Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, är försiktigt optimistisk. Arkivbild. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Fakta: Så har börsen gått*

Utvecklingen på Stockholmsbörsen sedan:

En vecka, -2,5 procent

En månad, +0,7

Tre månader, +11

Årsskiftet, +4

Kvar till börsrekordet, 3,7

*Avser det breda OMXS-indexet. Avläst klockan 15 eftermiddagen den 25 september.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS