Skaffa koll på pengarna med mobilen

ANNONS
|

Det finns en uppsjö med olika appar – en del är gratis, andra kostar. Men du kan faktiskt spara tid och pengar med hjälp av dem också. De olika ekonomiapparna underlättar många av pengabestyren.

Du kan betala snabbt och smidigt – var du än befinner dig – och slippa påminnelseavgifter.

Du kan spara dina kvitton och garantipapper digitalt så att du alltid vet var du har dem när de behövs.

Du kan räkna på vad ett lån kostar dig i ränta och avgifter så att du inte lånar för mycket.

Och du kan också få överblick över dina utgifter, se vad valutan kostar, handla aktier utan avgifter med mera, med mera. Peter Rosdahl är digital strateg på kommunikationsbyrån For Sure.

ANNONS

- Swish har slagit igenom hos många. Förut var du tvungen att ta ut pengar och ge till kompisen som du lånat av men nu kan du skicka pengarna med mobilen, med hjälp av mottagarens mobilnummer. Enkelheten är förmodligen nyckeln till framgången, säger Peter Rosdahl.

Swish är att samarbete mellan de stora bankerna och har över en miljon registrerade användare. En annan svensk app är Tink, som fått mycket uppmärksamhet. Med den ser du vad du lägger dina pengar på. Kläder, mat, resor och så vidare. Du får en samlad bild och ser vad som kostar dig för mycket, och vad du behöver dra in på.

Pingis Hadenius är civilekonom, vardagsekonom i TV4 och sänder ekonomipodden Economista. Hon tycker att apparna som analyserar din ekonomi kan vara till stor hjälp. Mint heter den amerikanska motsvarigheten till Tink, men det finns andra också.

- Om du ser att du lägger tusenlappar varje månad på till exempel fika, då är det lättare att dra ner på det. Då kan du använda pengarna på ett mer planerat sätt, så att du når dina livsmål, säger hon.

Själv är hon penganörd och tittar på sitt bankkonto varje dag. Hellre i datorn än på mobilen, eftersom hon tycker att det blir bättre överblick i webbläsaren.

ANNONS

- Men för andra som inte tycker att pengar är lika roligt som jag, så är många av apparna i mobilen bra. Du kan till exempel skaka på mobilen och få fram ditt saldo med flera av bankernas egna appar.

Många av de mer avancerade apparna behöver tillgång till informationen från dina konton och då är det lätt att dra öronen åt sig. Säkerheten, hur är det med den? Peter Rosdahl säger att man alltid ska använda sitt sunda förnuft innan man uppger bankkonton och liknande.

- Men både Tink och Swish kan du logga in på med mobilt BankID. Det är också en app, och det är lika säkert som när du loggar in till banken på din dator. Med mobilt BankID kan du även godkänna deklarationen och lämna uppgifter till Försäkringskassan, säger han. Betalapparna, som det finns flera olika varianter av, har pinkoder som hindrar obehöriga från att betala med din telefon.

– Alla affärer använder inte mobila betallösningar ännu men tillgängligheten ökar. I USA, till exempel, lanseras just nu Apple Pay som gör att alla med en iPhone och ett konto anslutet till den kan betala med telefonen.

.

■ Appar som ger ekonomisk överblick

Vi listar några vanliga appar som hjälper vardagsekonomin på traven.

ANNONS
  1. Sambo. Du kan sätta upp kostnader på dig eller din sambo och appen räknar ut vem som betalat mest och hur mycket ni är skyldiga varandra.
  2. Swish. Du kan föra över pengar till mottagaren med hjälp av dennes mobilnummer.
  3. BankID är både en app i mobilen och ett program till datorn som verifierar att du är du. Den används för att logga in på de olika tjänsterna som bankerna och andra institutioner har.
  4. Tink. Du kopplar dina bankkonton och kort till Tink och får snabb översikt av dina utgifter, inkomster och vad du har kvar av lönen. Då ser du vad du gör av med pengarna på.
  5. Sparakvittot håller ordning på kvitton och garantier genom att spara och göra dem tillgängliga digitalt.
  6. SettleUp håller reda på vem som lagt ut vad och hur mycket ni är skyldiga varandra efter resan, konserten och så vidare när ni ska dela lika på utgifterna.
  7. Levelmoney är som en ekonomisk GPS. Det är lättare att ta beslut om utgifter om du vet vad du har i plånboken vid varje givet tillfälle.
  8. Seqr. Med den kan du betala i Hemköp, Willys, Apotek Hjärtat och McDonalds med flera, skicka pengar via mobilnumret, betala parkering, använda kundklubbar och lagra kvitton.
  9. Mint. Påminner om vad som ska betalas och varnar om du går över budget. Fyll i hur mycket du vill spara, när och länka det till dina konton så görs en plan upp var nedskärningar kan göras.
  10. WyWallet har de fyra stora mobiloperatörerna tagit fram. Du kan göra SMS-köp, skicka pengar, handla online och i butiker samt ladda kontantkort.
  11. Cash Check. Kalkyl- och budgetapp så att du enklare kan ta kontroll över dina utgifter.
  12. Prisjakt. Med den kan du se om priset är rimligt och vad andra tycker om varan.
  13. Valutakurser. Visar växelkursen till olika valutor med svenska kronan som bas.
  14. Bränsleräknaren. Räknar ut hur mycket bränsle som går åt för att köra mellan punkt A och B.
  15. Sparlabbet. Visar effekterna av månadssparande med olika räntor, förvaltningsavgifter och spartid.
  16. Fondkollen. Ger överblick över alla dina fonder och hur de utvecklas.
  17. Minpension. Här kan du lära dig mer om pensioner och göra en prognos över din framtida pension.
  18. Matpriskollen. Håller reda på veckans extrapriser i din matbutik.
  19. IZettle är till för handlare och är ett mobilt kassaregister. En dosa ansluts till mobilen och sedan använder kunden sitt kort och betalar som vanligt.
  20. Bankernas egna appar som visar saldo, du kan föra över pengar, betala räkningar med OCR-scanning med mera.
ANNONS