Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Ska utveckla och inspirera entreprenörer"

Christina Jarnemo är Regionchef för Venture Cup Väst vars regionfinal går av stapeln på torsdag.

Vad är Venture Cup?

- Venture Cup är en tävling som ska utveckla och inspirera entreprenörer och hjälpa dem att ta sin affärsidé till marknaden. Alla deltagare får feedback från vårt nätverk som består av närmare 200 personer. Venture Cup startade faktiskt i Göteborg 1998.

Varför Göteborg?

- Några konsulter från McKinsey & Company var på uppdrag runt om i världen och såg på olika initiativ för att främja nyföretagande. De tyckte att vi i Sverige också borde satsa på detta. I Göteborg fanns två starka lärosäten, Chalmers och Göteborgs Universitet, och jag tror att det kändes lagom stort att starta här. Sedan dess har 27 000 entreprenörer tävlat i Venture Cup nationellt.

Hur kommer det sig?

- Jag upplever att man i Västsverige är bra på att uppmuntra entreprenörskap. Venture Cup har också en poänggivande kurs som går att läsa vid Göteborgs Universitet och Chalmers, vilket säkert bidrar till att man vet vilka vi är. Öst är ju också en stor region, men det är mer brus i Stockholm och svårare att nå igenom.

Hur går det för deltagarna?

- Våra alumniföretag omsätter 1,7 miljarder om året. Många jobbar vidare med sina företag medan andra kanske under resans gång kommer på en ny idé de vill jobba med. Let's deal, Bolagskompassen och Wyberry Technologies är exempel på tre västsvenska företag som varit med i Venture Cup.

Känner ni av någon Draknästet-effekt?

- Det är svårt att säga. Men vi märker att intresset för entreprenörskap ökar hela tiden. Vi har sett ett större inflöde av idéer varje år, nationellt får vi nu in ungefär 1 000 unika idéer per år.

Finns det något genomgående fel folk gör i sina affärsplaner?

- När deltagarna i sin affärsplan visar när de ska börja tjäna pengar på sin idé ser det ofta ut på samma vis: tänk en hockeyklubba. Nästan alla gör prognosen att först kommer jag tjäna lite pengar – och sedan längre fram kommer jag tjäna massor av pengar! Men det är såklart jättesvårt att göra en bedömning.

Det finns många initiativ som jobbar för att främja entreprenörskap i Göteborg. Kan det bli för många?

- I dag är det faktiskt så att du kan gå på event och aktiviteter kring entreprenörskap nästan sju dagar i veckan. Det kan nog kännas rörigt att veta var man ska vända sig. För att göra det lättare för entreprenörerna jobbar vi i föreningen Go Business och tillsammans med BRG med frågan om ett entreprenörshus, eller kanske ett helt entreprenörskvarter. Tanken är att vi, Connect Väst, Drivhuset, Framtidens Företag och flera andra ska sitta ihop. Det kommer att bli av, men hittills har vi inte hittat tillräckligt bra lokaler.

Var ska det huset ligga?

- Det vet vi inte ännu, men det ska vara lätt för entreprenörerna att ta sig till och det måste finnas minst 86 arbetsplatser.

Vad har du själv för bakgrund?

- Jag kommer från Karlstad. Efter studierna jobbade jag i över fyra år i solenergibranschen. Jag kom i kontakt med Venture Cup när jag själv lämnade in en affärsidé om en designbutik. När jag var med på kickoffen tänkte jag att vad kul det vore att jobba här. När det året därpå blev en tjänst ledig sökte jag den.

Vad har du för förväntningar på regionfinalen på torsdag?

- Nu vill vi ha en Sverigevinnare från Väst. Det var ett tag sedan nu, och det känns som att det är dags!

Om Christina Jarnemo

Aktuell: Regionchef för Venture Cup Väst som har regionfinal på torsdag.

Familj: Sambo och dotter som är ett år.

Kommer från Karlstad. Bor på Lindholmen.

Ålder: 33 år

Intressen: Resa. Renovera, bäst på att måla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.