Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Skönt att affären är klar"

"Väldigt skönt att affären är fullföljd och att även framtidens bilar som produceras i Trollhättan kommer att gå under namnet Saab!".

Det skriver Paul Åkerlund, kommunalråd (S) i Trollhättan och tidigare IF Metallbas på Saab Automobile, på kommunens hemsida.

"Det här visar att Nevs verkligen menar allvar och att man nu intensifierar arbetet med att genomföra affärsplanen. Extra viktigt är också att man löst namnfrågan. Att bilarna från Trollhättan även fortsättningsvis kommer att heta Saab tror jag är av stor vikt. Både för Nevs och för Trollhättan".

"Nu tittar vi framåt – om ett och ett halvt år har vi förhoppningsvis en högklassig, storsäljande elbil som rullar ut från produktionen i Trollhättan", skriver Åkerlund.

Prislappen på Saab Automobile blir troligen inte känd förrän konkursförvaltarna lämnar in sin rapport till Vänersborgs tingsrätt. Det sker i november.

"Jag välkomnar att konkursförvaltarna och Nevs har kommit överens i en slutuppgörelse", uppger näringsminister Annie Lööf (C) i ett kortfattat pressmeddelande.

"Beskedet ger förhoppningar om fortsatt verksamhet och jobb i Fyrbodalsregionen. Ambitionen att utveckla nya elbilar på Saabs beprövade teknik är innovativt och framtidsinriktat. Det passar bra in i den forskning och utveckling som finns i det svenska fordonsklustret", heter det i näringsministerns kommentar.

Även Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall, uttrycker framtidshopp:

"Det är mycket tillfredsställande att affären mellan Saabs konkursförvaltare och Nevs nu har slutförts och jag ser fram emot att vi åter kan förvänta oss att kvalitetsbilar tillverkas i Trollhättan", uppger han i ett pressmeddelande.

"Jag hade förmånen att få delta i den familjedag som Saabklubben ordnade i helgen. Trots att den gamla Saabklubben lades ned präglades dagen av framtidshopp. Jag är imponerad av den Saabanda som fortfarande lever i Trollhättan, en anda och en kunskap som de nya ägarna Nevs kommer att ha stor glädje av", säger Ferbe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.