Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera hundra fonder kommer att försvinna från premiepensionens fondtorg sedan den nya lagen trädde i kraft. Arkivbild.

Skärpning på fondtorget

Minst 240 fonder kommer att försvinna från Pensionsmyndighetens fondtorg i år. Det är en följd av de nya strängare kraven på bolagen som vill ha sina fonder inom premiepensionen.

I juni förra året sade Pensionsmyndigheten upp samtliga avtal med fondbolag som hade fonder inom premiepensionssystemet. För att få förnyat förtroende, med en ny lag i grunden, krävdes en ny ansökan från fondbolagen. När ansökningstiden gick ut den 28 december 2018 hade myndigheten fått in ansökningar från omkring 70 fondbolag med totalt runt 570 fonder.

- Det innebär att cirka 240 fonder kommer att avregistreras någon gång under första halvåret, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Siffran kan bli högre då det även bland de som ansökt kan finnas fonder som inte möter de nya kraven.

Höja kvaliteten

Den nya lagstiftningen trädde i kraft den 1 november förra året. För att få ha en fond på fondtorget måstet fondförvaltaren bland annat ha minst tre års historik och stadigvarande ha minst 500 miljoner kronor i kapital utanför premiepensionen.

Många av de fonder som försvinner gör det just på grund av att de inte uppfyller de nya kvantitativa kraven.

Bakgrunden till förändringen är de skandaler som drabbat pensionssparare med oseriösa fondbolag. Med de nya reglerna hoppas Pensionsmyndigheten kunna stänga ute dem som vill missbruka systemet.

- Det här görs för att höja kvaliteten på fondtorget, så att vi inte ska se fler oegentligheter som det varit historiskt, säger Erik Fransson.

Brev skickas

Myndighetens uppskattning är att uppemot en miljon, av pensionssystemets omkring sju miljoner sparare, kommer att beröras av förändringen. Pengarna i fonderna kommer att omplaceras i den statligt förvaltade AP7 Såfa, som också är förvalsalternativet för de som inte gör något aktivt val. Därefter är det upp till spararna själva om de vill omplacera pengarna i någon annan fond.

De som berörs kommer att få ett brev från Pensionsmyndigheten om vilken eller vilka fonder som det gäller och vad. Avregistreringar kommer att göras löpande under året.

- Även om man inte får ett brev i början av året kan man få det senare under året, säger Erik Fransson.