Hushållen håller humöret uppe. Arkivbild.
Hushållen håller humöret uppe. Arkivbild.

Sjunkande bostadspriser oroar inte hushållen

ANNONS
|

Under fjärde kvartalet ökar till och med den ekonomiska optimismen, enligt Skandias plånboksindex.

Stark konjunktur, sjunkande arbetslöshet och förväntningar på ett ännu bra börsår 2018 är några av delförklaringarna, skriver Skandia i ett pressmeddelande.

Även de grupper som väntas drabbas hårdast av prisnedgången har blivit mer optimistiska. Dit hör både storstadsbor och de som äger sin bostad.

– Det har ju låtit under hösten som att boprisnedgången är någonting som slår brett mot både bostadsägare och svensk konjunktur men konjunkturbarometrar visar att optimismen är fortsatt hög. Så det här har än så länge inte haft särskilt stor effekt, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

ANNONS

Hon påpekar att det trots allt är ganska få som drabbas av de sjunkande bostadspriserna.

– Det är framför allt den som ska flytta och som bor i en storstad och de som har köpt en bostad i något av de här premiumprojekten där man nu har svårt att sälja ut de andra lägenheterna, men det är ju en minoritet av befolkningen. De allra flesta bor ju i sin bostad under en lång tid.

Fakta: Skandias plånboksindex

Mätningen görs i samarbete med Kantar Sifo. Datainsamling sker den 1–7:e varje månad och varje månads mätning har omfattat cirka 1000 webbintervjuer.

Källa: Skandia

ANNONS