Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuksköterskeupproret växer

Löneupproret bland nyexaminerade sjuksköterskor växer i antal och samlar nu över 700 i Västra Götaland.

- Många tackar nej till löner under 24 000 kronor, säger Cie Rosenqvist som planerar en demonstration på första maj.

Löneupproret Våga vägra under 24 000 kronor bland landets sjuksköterskeelever tog ny fart i mars och ser ut att få en allt fastare grund bland såväl sjuksköterskeelever yrkesverksamma sjuksköterskor. Upproret är nu etablerat på cirka 17 platser i landet.

- I Västra Götaland är vi nu 720 som står bakom uppropet, säger Cie Rosenqvist, 27 år, som är inne på sitt andra av tre läsår till sjuksköterska på Sahlgrenska akademien.

Uppropet riktar sig främst till nyexaminerade som står inför att acceptera lönevillkor i ett sommarvikariat. Sahlgrenska universitetssjukhus bjuder cirka 20 800 kronor i månaden. Kravet i uppropet är alltså minst 24 000 kronor

- Många tackar nej till sommarvikariat. Absolut. Vi märker en viss oro bland arbetsgivarna och att de befarar brist på sjuksköterskor. Skillnaden mot tidigare löneprotester är att så många anslutit sig till uppropet och vågar tacka nej, säger Cie Rosenqvist som ännu inte noterat att någon arbetsgivare i regionen accepterat lönekravet på 24 000 kronor.

För att ytterligare manifestera löneprotesten planeras en demonstration i Göteborg på första maj. Tillståndet är ännu inte i hamn.

Per-Olof Blomqvist, chef för Sahlgrenskas HR-strategiska avdelning, säger att det just nu pågår ett intensivt arbete med rekrytering inför sommaren. I nästa vecka ska samtliga HR-chefer lämna uppgifter om rekryteringsläget inför sommaren.

Och årets ingångslön på 20 800 kronor för sommarvikarier ligger fast.

- Vi har ännu så länge inte haft skäl att se över ingångslönen utifrån att vi skulle ha problem att rekrytera sjuksköterskor inför sommaren, säger Per-Olof Blomqvist.

I Stockholm tycks löneprotesten däremot ha fått genomslag.

- Vi är över 40 nyexaminerade som fått 24 000 kronor eller mer i lön under sommaren, säger Ulrika Blumfelds som är aktiv inom uppropet i Stockholm.

Ytterligare ett resultat av protesterna är att landstinget i Västmanland erbjuder fasta tjänster, även om startlönen inte når upp till 24 000 kronor i månaden

I debatten kring uppropet har kritiska arbetsgivare ansett att uppropet äventyrar patientsäkerheten, såvida tänkta bemanningen inte kan nås under sommarmånaderna.

- Vi menar att det snarare är tvärtom. Det är först när lönerna höjs till en nivå som vi förtjänar som rekryteringen kommer att fungera och därmed patientsäkerheten att säkras, säger Cie Rosenqvist.

Inför snart sagt varje sommar uppstår hos olika vårdarbetsgivare problem med att rekrytera sjuksköterskor, löneuppror eller inte.

I fjol lockade exempelvis sjukvården i Halland med 30 000 kronor i bonus till sjuksköterskor som flyttade semestern till senare delar på året. Även i Strömstad fanns ett bonussystem där varje semestervecka som flyttades framåt gav 6 500 kronor i bonus.

Även på Sahlgrenska diskuterades en lösning med bonus till personal som bemannade ett "sommarsjukhus". Planerna skrotades.

Det aktuella Våga vägra under 24 000 kronor uppmanar alla sjuksköterskor runt om i landet att inte gå med på liknande sommaravtal.

I Västra Götalandsregionen finns sedan några år en överenskommelse att inte ge sig in i bonussvängen för att klara vården och rekryteringen under sommarmånaderna.

Under tiden som uppropet pågått har Sveriges kommuner och landsting (SKL) hotat med att gå till Arbetsdomstolen med en stämning mot Vårdförbundet. Grunden skulle vara att förbundet gör sig skyldigt till en nyanställningsblockad.

Vårdförbundet har replikerat att man inte ligger bakom upproret och att det är upp till varje person att själv avgöra vilken lön man accepterar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.