Inom några veckor kommer det återigen att vara möjligt att boka tåg till Europa, meddelade SJ i en intervju med DN.
Inom några veckor kommer det återigen att vara möjligt att boka tåg till Europa, meddelade SJ i en intervju med DN. Bild: Tor Johnsson / SvD / TT

SJ startar biljettbokning direkt till kontinenten: ”Efterlängtat”

Snart kommer det gå att boka biljetter med SJ, direkt ut till kontinenten och storstäder i Europa.
– Vi märker av ett väldigt stort intresse och försöker göra något åt det, säger SJ:s vd Monica Lingegård till DN.

ANNONS
|

DN rapporterade under onsdagen om att SJ nu kommer att erbjuda sina kunder möjligheten att kunna internetboka tågbiljetter direkt ut till kontinenten.

Resenärer kommer nu alltså ha möjlighet att boka biljetter till Hamburg, Venedig och Paris och andra städer på kontinenten via SJ:s webbportal och man hoppas på att bokningen ska kunna komma igång snarast.

Avtal ännu inte helt klart

– Inom några veckor, vi tror att det kommer att bli stort tryck så det blir en utmaning att klara det tekniskt. Vi gör detta med en partner, och avtalet är ännu inte klart, så vi får vänta med alla detaljer, säger Lingegård till DN.

ANNONS

Vi märker av ett väldigt stort intresse och försöker göra något åt det.

Anledningen till att möjligheten att boka tåg direkt till kontinenten försvann från första början är däremot mindre klar.

– Jag har varit i branschen för kort tid för att kunna förklara varför den möjligheten försvann. Vi märker av ett väldigt stort intresse och försöker göra något åt det. Nu öppnar vi möjligheten att boka till exempel från Stockholm till Venedig via vår SJ-portal, säger hon.

SJs nya vd Monica Lingegård.
SJs nya vd Monica Lingegård. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Prioriterat område

Det kommer att bli klart vem samarbetspartnern blir under sensommaren 2021 och man planerar att ha trafiken igång senast i slutet på nästa sommar.

– Att öppna mot Europa är ett prioriterat område för oss, vi ska agera som egen operatör men också i samarbete med andra aktörer. Här finns mycket kvar att göra inte minst mot EU för att få igång avreglering. Flyget är långt före oss när det gäller att resenärerna kan kombinera olika bolag, säger Lingegård.

Regeringen gav förra sommaren Trafikverket i uppdrag att upphandla dagliga avgångar från Malmö genom Danmark i vad som kallades ”Nattågstrafik till EU”.

GP har varit i kontakt med SJ för en kommentar, men de har avböjt en intervju.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS