SJ permitterar hälften av personalen.
SJ permitterar hälften av personalen. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

SJ permitterar hälften av personalen

Tågresandet har minskat kraftigt som en följd av coronapandemin. Nu korttidspermitterar SJ nästan hälften av medarbetarna – 1 500 personer.
– Vi ser ett kraftigt minskat resande, säger personaldirektören Mats Persson.

ANNONS
|

SJ har infört permittering av nästan hälften av sin personal från fredagen, meddelar det statliga tågbolaget.

– Vi använder korttidsarbete som en tillfällig åtgärd för att kunna behålla våra kompetenta medarbetare, men samtidigt sänka våra kostnader under en ekonomiskt ansträngd period, säger SJ:s personaldirektör Mats Pettersson.

LÄS MER:Efter myndigheternas råd – SJ lättar på ombokningsreglerna

Kraftigt minskat resande

Varför gör ni det?

– Det beror på att vi ser ett kraftigt minskat resande. Vi har inte på länga vägar lika många resenärer som vi brukar, på grund av coronaepidemin.

Hur långe kan ni permittera?

– Det är svårt att svara på, det hänger ju helt på hur länge den här coronasituationen håller i sig. Vi har ett avtal med facken om att kunna göra det från nu och sex månader framåt – men vi hoppas ju att de ska kunna komma tillbaka betydligt snabbare.

ANNONS

Hur mycket har ni tappat i intäkter?

– Det kan jag inte kommentera, vi redovisar ekonomin som ett börsbolag, det kommer kommande kvartalsrapporter att visa.

LÄS MER:SJ ställer in tåg i hela landet

Tågavgångar ställs in

SJ kommer också att anpassa tågavgångar efter resandeströmmar. Närmare detaljer kring detta framgår inte i bolagets information nu – tidigare i mars ställde SJ in var fjärde avgång, då var orsaken att en stor del av personalen var sjuka.

Andra åtgärder SJ inför är bland annat att aktiviteter och projekt skjuts upp, att konsulter och tidsbegränsade anställningar får gå och att SJ under perioden inte kommer att använda timanställda.

LÄS MER:Flera bolag sänker utdelning till ägare

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS