Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan Sarah Sjöström medverkade i en reklam för kinesiska Huawei under våren 2019 har hon fått stark kritik på hemmaplan. Bild: Henrik Montgomery/TT
Sedan Sarah Sjöström medverkade i en reklam för kinesiska Huawei under våren 2019 har hon fått stark kritik på hemmaplan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sjöström stannar med Huawei trots Zara Larssons uppbrott

Sedan våren 2019 har Huawei haft två stora affischnamn i Sverige: Zara Larsson och Sarah Sjöström. Under tisdagen bemötte Zara Larsson kritiken om hennes samarbete med Huawei genom att säga att hon stod för mänskliga rättigheter och att samarbetet var avslutat. Sarah Sjöström väljer dock att fortsätta med den kritiserade tech-jätten.

Efter mer och mer kritik kring den kinesiska tech-jätten med misstankar om spioneri och massövervakning av utsatta minoriteter i Xinjiang-provinsen väljer ändå Sarah Sjöström att stanna kvar i samarbete med Huawei. Det meddelar hon i en skriftlig kommentar.

Det var under våren 2019 som både Sarah Sjöström och Zara Larsson sågs i Huaweis reklamer som stora affischnamn. Sjöström simmade i en reklamfilm där den nya modellen Huawei P30 pro:s kamera visades upp. Så sent som den andra juli i år marknadsförde Sjöström en Huaweitelefon på sin Instagram genom ett betalt samarbete.

Trots Zara Larssons avståndstagande från Huawei under tisdagsmorgonen väljer Sarah Sjöström att fortsätta jobba med dem. Så här formulerar hon det i en skriftlig kommentar:

”Gällande Huawei så har jag ett samarbete sedan ett drygt år tillbaka. Ett samarbete som enligt mig fungerar bra för båda parter. För mig är det främst mitt intresse för teknik, fotografering och innovation, där Huawei är väldigt starka, som gör att jag tycker samarbetet är bra. Jag kommenterar ingenting gällande politik eller liknande och det har jag aldrig gjort. Så, i övrigt har jag inga kommentarer”, skriver hon via sin agent Daniel Wessfeldt.

LÄS MER: Miljonlyft för Sarah Sjöström

Utöver Sarah Sjöström har Daniel Wessfeldt klienter som Armand Duplantis och Angelica Bengtsson. Bild: Drago Prvulovic/TT
Utöver Sarah Sjöström har Daniel Wessfeldt klienter som Armand Duplantis och Angelica Bengtsson. Bild: Drago Prvulovic/TT

Sarah Sjöströms agent Daniel Wessfeldt meddelar att det inte varit på tapeten att avbryta något samarbete med Huawei och att hans klient, till skillnad från Zara Larsson, har ett pågående avtal med Huawei.

– Det är inget hon har övervägt. Sen är det klart att det finns vissa gränser, säger han.

Var går den gränsen då?

– Det ska jag inte ge mig in på. det är många som har synpunkter där. Det är som jag sagt tidigare. Ska alla som kör en Volvo sluta göra det då? De görs ju i Kina de med. Det finns så många produkter i vårt samhälle som görs i Kina. Jag vill inte ge mig in mer i det. Där finns så många synpunkter om det där också, säger han.

Kan man jämföra att köpa en kinesisk produkt med att marknadsföra en framför en stor publik när den produkten även är starkt misstänkt att vara en stor del i den kinesiska övervakningsstaten?

– Det ska inte jag ge mig in i vad som är sant eller inte. Det får ni ta med Huawei Sverige.

LÄS MER: Trump sätter tidsfrist för Tiktokförsäljning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.