Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT

Sista-minuten-tips: Skydda dina pengar om britterna lämnar EU

Har du inte råd med att Storbritannien går ur EU - då ska du kanske binda hela eller delar av bostadslånet eller byta aktier mot fonder.

På fredag, midsommarafton, får vi veta hur torsdagens folkomröstning om det brittiska medlemskapet i Europeiska unionen gick.
Kan en svensk privatperson göra något så här i sista stund för att inte drabbas ekonomiskt vid ett ja eller nej?
– Det finns alltid något att göra för att förbättra sin privatekonomi, svarar Arturo Arques som är privatekonom hos Swedbank och Sparbankerna.
– Om britterna stannar kvar i EU får det sannolikt mindre ekonomiska konsekvenser än om de går ur, säger han.
Vad händer på kort sikt om Storbritannien går ur?
– Räntan går ner, för att börsen också går ner, eftersom investerarna då vill minska sina risker genom att sälja aktier och i stället köpa räntebärande fonder
– Den brittiska valutan, det brittiska pundet, sjunker för att de som kan välja då hellre köper till exempel dollar och euro.
– Den svenska kronan sjunker också i jämförelse med starkare valutor som till exempel japanska yen men sjunker mindre än brittiska pundet. Detta gynnar svenskar som ska semestra i Storbritannien och svenska studenter med studielån som pluggar där eftersom CSN-lånen då blir lite mer värda.
Vad händer på lite längre sikt om britterna lämnar EU?
– Då stiger bostadsräntorna. Detta på grund av att bankernas långivare, de placerare som lånar ut de pengar till bankerna som bankerna sedan lånar ut till privatpersonernas bostadslån, dessa placerare kräver högre räntor av bankerna för att försäkra sina placeringar. Om man som privatperson ser att man inte skulle klara en större räntehöjning så ska man kanske binda räntan på hela eller delar av sina bostadslån. Eller amortera, om man kan göra det. Det är förstås inte många som kan amortera hela sitt bostadslån men man kanske ska amortera en del av det.
På midsommarafton är bankerna och börsen stängda här i Sverige. Spelar det någon roll?
– Ja, det är olyckligt att Sverige har stängt samma dag som folkomröstningsresultatet blir klart, eftersom vi då inte kan göra bank- och börsaffärer här. Det har diskuterats om inte Stockholmsbörsen borde ha varit öppen men det blir inte så.
– Men det finns även en positiv sida med detta. Folk hinner tänka igenom sina beslut lite längre, över helgen, och därmed undvika att till exempel sälja i panik.
Tror du britterna kommer att säga ja eller nej till ett fortsatt EU-medlemskap?
– De sista dagarna har det kommit fler undersökningar och prognoser som säger att "stanna-sidan" leder men sannolikt är det jämnare än vad spelbolagens odds visar just nu. Men stalltipset är att det blir ett ja med ett par procetenheters övervikt, säger Arturo Arques på Swedbank.  

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi