Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista dagen för Nokia på Stockholmsbörsen

Nokia försvinner från Stockholmsbörsen efter att ha funnits där sedan 1983. I dag var sista handelsdag för de svenska depåbevisen. Men det finns fortfarande möjlighet att handla med Nokiaaktier i kronor.

- Omsättningen i Nokiaaktien har minskat de senaste åren på Stockholmsbörsen. Vi har gjort så att vi har valt att koncentrera handeln till mer likvida marknadsplatser, säger Anna Svensson, informationschef på Nokia i Skandinavien.
Sedan är det ju så att Helsingforsbörsen och Stockholmsbörsen har integrerats genom den nordiska börslistan, vilket gör en notering både i Helsingfors och i Stockholm onödig. Nokia avnoteras även i London och Paris. Den finns därefter kvar på börserna i Helsingfors, Frankfurt och New York.
De cirka 100 000 svenska aktieägarna blev informerade i februari om avnoteringen. En påminnelse skickades även ut förra veckan.
- Jag tror att alla aktieägarna är informerade, säger Anna Svensson
De depåbevisägare som vill fortsätta att handla med Nokiaaktier måste konvertera sina depåbevis till underliggande Nokiaaktier.
- Själva konverteringen är kostnadsfri men upplägget kan skilja sig från bank till bank, säger Anna Svensson.
- Det behöver inte vara speciellt komplicerat. Och är det så att man nyligen valt att sälja sina aktier så får man ändå utdelning.
Sista dag för konvertering är i den här månaden. Även därefter kan man konvertera depåbevisen, men då är det möjligt att förvaltaren av depåbevisen tar ut en avgift.
Nokia kommer att börja handlas på Stockholmsbörsens externa lista från och med måndag. Listan består av bolag som inte har noteringsavtal med Stockholmsbörsen, för närvarande Logica och Pfizer. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.