Ardalan Shekarabi (S) är nytillträdd socialförsäkringsminister, men tog med sig ansvaret för spelfrågor från sin tidigare post som civilminister. Arkivbild.
Ardalan Shekarabi (S) är nytillträdd socialförsäkringsminister, men tog med sig ansvaret för spelfrågor från sin tidigare post som civilminister. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Shekarabi (S) ryter ifrån mot lootlådor

Lootlådor i tv- och datorspel kan leda till problemspelande, konstaterar Konsumentverket i en kartläggning av fenomenet, som regeringen nu lämnar över till spelmarknadsutredningen.
– Utredningen har långtgående mandat att lägga fram de förslag som krävs för att skydda svenska konsumenter, säger Ardalan Shekarabi (S).

ANNONS

Lootlådor är ett samlingsnamn för en företeelse i tv-spel som på många sätt påminner om en form av lotteri. De kan ofta köpas både med riktiga pengar och med valuta i spelet, och innehåller olika typer av föremål som tas fram slumpmässigt. Därmed vet inte köparen av lootlådan vad den innehåller.

I och med överlämnandet tas nu frågan över av spelmarknadsutredningen, som har i uppdrag att lägga fram förslag som skyddar konsumenter på spelarmarknaden.

"Rör spel om pengar"

– Regeringen menar att frågan om lootlådor ska ses som en fråga som rör spel om pengar, därmed innebär det också att vi har nolltolerans mot att barn lockas in till spelande om pengar, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor.

ANNONS

Ministern är inte nöjd med den situation som råder i dag avseende de så kallade lootlådorna.

– Nu kommer höstlovet. Finns det en lagstiftning i Sverige som gör att alla föräldrar kan vara säkra på att deras minderåriga barn som spelar datorspel inte kommer in i ett spelande om pengar? Nej. Så vi kan inte garantera att barn som spelar datorspel inte hamnar i kontakt med spel om pengar, vilket inte alls är tanken med den spellagstiftning vi har.

Krafttag

Konsumentverket slår inte i sin rapport fast att fenomenet med lootlådor ska omfattas av spellagen, men för regeringen räcker det med att "det är i gränslandet för spel om pengar", säger Shekarabi.

– Är det så att ett enda barn i Sverige lockas in i problemspelande på grund av datorspel som riktas till minderåriga är det ett misslyckande, och vi måste visa krafttag här.

TT: Är nationell lagstiftning lösningen på en sådan internationell fråga?

– Ja, så till vida inte branschen tar sitt ansvar och frivilligt tar bort fenomenet som vi ser det i dag.

Marc Skogelin/TT

Så kallade lootlådor (loot boxes på engelska) är ett samlingsnamn för en typ av slumpmässigt genererat innehåll som spelare köper eller belönas med. Köpet kan ske med riktiga pengar, spelets egen valuta eller ibland ges som belöning för prestationer i spelet.

Innehållet kan exempelvis vara fotbollsspelare som i "Fifa", eller så skallade skins som ändrar spelfigurens utseende i exempelvis "Overwatch".

Eftersom spelarna inte vet vad som finns i lådorna finns likheter med lotteri. I vissa fall har spelare även sålt åtråvärda föremål som finns i lådorna för riktiga pengar.

Frågan om hur man ska se på lådorna, och om de ens ska vara tillåtna, har diskuterats i flera länder. Flera stora spelskapare och -utgivare kom nyligen överens om att från och med nästa år åtminstone redovisa hur stor chansen är att få de olika typerna av innehåll.

ANNONS