Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Handelsbanken ställer om mot en digital framtid och ska rationalisera – och samtidigt satsa på Storbritannien och Nederländerna. Bild: Gorm, Kallestad

SHB gör miljardvinst – 1 600 får gå

Handelsbanken går bättre än väntat men kostnaderna och kreditförlusterna ökar. För att sänka kostnaderna kommer banken att minska personalstyrkan med 1 600 personer de kommande åren.

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 5 344 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 424 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 258 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 7 862 miljoner kronor, från 7 587 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 2 624 miljoner kronor, från 2 355 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 10 728 miljoner kronor, jämfört med 10 248 miljoner kronor motsvarande period året före.

Ökade kostnader

Kostnaderna steg till 5 156 miljoner kronor, från 4 611 miljoner kronor. Kreditförlusterna ökade till 230 miljoner kronor, från 217 miljoner kronor.

För att sänka kostnaderna kommer banken att dra ner personalstyrkan med 1 600 personer fram till 2022, skriver banken i rapporten.

"Åtgärder för att effektivisera verksamheten är ett naturligt och ständigt pågående arbete i Handelsbanken. Digitalisering ger nu möjligheter att öka denna effektivisering i banken", skriver Handelsbanken i rapporten.

Det finns inga uppgifter om var neddragningarna kommer att ske, men man uppger att ”det bedöms ske i en förhållandevis jämn takt över de närmaste fyra åren.”

Naturliga avgångar

– Och bedömningen är att det här kommer att kunna ske på ett naturligt sett, säger vd Anders Bouvin till TT.

Det vill säga inga uppsägningar.

– Vi jobbar hela tiden med rationaliseringar, säger han.

En av de som slutar blir han själv, ett besked Anders Bouvin gav på tisdagskvällen, vilket enligt honom själv var hans eget beslut.

– Jag har själv bestämt och gått till styrelsen med detta, säger han till TT.

Man uppger också att digitala lösningar fortsatt kombineras med en lokal närvaro: ”Samtidigt genomförs också strategiska initiativ för affärsutveckling som innebär att banken fortsätter att integrera digitala lösningar för kunderna med bankens lokala närvaro och möjlighet till personlig service.”

Banken förklarar också att man samtidigt vill öka affärsvolymerna på sina hemmamarknader, dit man räknar Storbritannien och Nederländerna – och det ”kan ställe krav på ökade resurser” skriver man i delårsrapporten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.