Förre Uberchefen Travis Kalanick, en av de män som dragit vanära över sin bransch genom unken företagskultur. Arkivbild.
Förre Uberchefen Travis Kalanick, en av de män som dragit vanära över sin bransch genom unken företagskultur. Arkivbild.

Sexism fäller moguler i Silicon Valley

En växande kör av kritiker fördömer nu offentligt sexismen inom företag i Silicon Valley, USA:s IT-mecka. I flera fall har avslöjanden också lett till att framträdande namn i bolagen tvingats ge upp sina positioner.

ANNONS
|

Travis Kalanick, Ubers vd, lämnade nyligen både sitt chefsjobb och president Donald Trumps grupp av näringslivsrådgivare efter beska omdömen från allmänhet och anställda. Pressen från investerare att snygga till företagets rykte hade avgörande betydelse.

Riskkapitalisten Justin Caldbeck har uttryckligen bett om ursäkt för hur han behandlat kvinnliga IT-entreprenörer som letat finansiering till företagsprojekt. I juni tog han, tills vidare, timeout från Binary Capital.

Borde vetat bättre

"Jag borde ha vetat bättre", skrev entreprenören och investeraren Dave McClure bara några dagar senare i en ursäkt via nätet, där han också medgav att han uppträtt som ett "kräk" mot kvinnor.

ANNONS

Det var ingen slump att just Caldbeck och McClure fick kalla fötter. Det skedde efter att tidningen New York Times intervjuat ett dussin kvinnor som hade saker att berätta om hur de två männen agerat.

Allt fler kvinnor träder fram och beskriver dåliga erfarenheter i den mansdominerade IT-världen. Vittnesmålen handlar inte bara om för få kvinnor på chefspositioner och bristande jämställdhet på andra plan, till exempel lönemässigt, utan också om tafsande och förväntningar om sexuell tillgänglighet.

Dubbel olycka

För kvinnor i branschen är teknikföretagen samt finansvärlden som investerar i Silicon Valley en dubbel olycka, säger den framgångsrika franska entreprenören Eliane Fiolet, som är ett av namnen bakom sajten Übergizmo.

Kandensiska Katheline Coleman, i Silicon Valley sedan 2013, uttrycker det mer drastiskt. Hon säger att det "råder en suddig gräns mellan affärsmöten och happy hours". Det sistnämnda syftar på det ofta alkoholindränkta umgänget i branschen efter arbetstid.

Placerares känslighet för skandaler gör branschen mer vaksam. En del företag har jämställdhetsprogram. Google är ett av dem som aktivt har ökat andelen kvinnliga anställda, i synnerhet på ledningsnivå.

På Uber gjorde det dåliga ryktet ont i plånboken redan före Kalanicks utträde. Före hans avgång meddelades att 20 personer fått sparken efter en genomgång av 215 klagomål om sexuella trakasserier, diskriminering och mobbning.

ANNONS
TT-AFP

ANNONS