Marknaden räknar med rejäla räntesänkningar från Riksbanken 2024–2025. Arkivbild.
Marknaden räknar med rejäla räntesänkningar från Riksbanken 2024–2025. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sex räntesänkningar väntas nästa år

Det kan bli betydligt mer klirr i kassan för hushåll med bolån de närmaste åren.
Enligt prissättningen på räntemarknaden blir det sex räntesänkningar från Riksbanken nästa år och ytterligare två under 2025.

ANNONS
|

Sannolikheten för att Riksbankens första räntesänkning kommer redan i mars näst år är nu uppe på 80 procent, enligt ett marknadsbrev från storbanken SEB.

Om prissättningen bland räntehandlarna ligger rätt har styrräntan, som i dag ligger på 4,00 procent, sänkts till omkring 2,50 procent om ett år.

Men det räcker inte, enligt räntehandlarna. Ett år efter det, i december 2025, kommer styrräntan ha halverats från dagens nivåer till omkring 2,00 procent, enligt prissättningen.

Riksbankens nästa räntebesked kommer den 1 februari 2024. Enligt bankens egna prognos – som togs fram i slutet av november – finns det en viss sannolikhet, på omkring 40 procent, att styrräntan höjs igen.

ANNONS

Sedan novembermötet har dock flera viktiga inflationsrapporter kommit in lägre än väntat samtidigt som stora centralbanker runt om i världen mjukat upp sina räntebanor.

Om boräntorna skulle hänga med nedåt med 2 procentenheter till slutet av 2025 skulle det innebära att kostnaden för ett bolån på tre miljoner skulle minska med 60 000 kronor per år eller 5 000 kronor per månad om man bortser från ränteavdragets effekter.

ANNONS