Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ola Serneke, vd för Serneke Group. Bild: Anders Ylander

Sernekes svar – publicerade ny affärsplan på Linkedin

Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke, publicerade bolagets nya affärsplan på Linkedin innan den hade presenterats för marknaden, skriver Dagens industri. Själv menar han dock att dokumentet inte innehåller några väsentliga delar som inte har publicerats tidigare.
– Detta dokument äventyrar inte ens i närheten Sernekes sätt att hantera insiderinformation.

Under tisdagen publicerade Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke, ett inlägg på sin sida på Linkedin. Det som svar på en analys publicerad i Dagens industri, något som tidningen uppmärksammar i en artikel.

Han skrev i inlägget att Serneke nästa vecka har en första kapitalmarknadsdag för att berätta om nyheter, företagets nya affärsplan och hur bolaget ska bli i framtiden.

"Detta vill inte Dagens Industri vänta med, utan lägger först ut en "så kallad analys" av vårt bolag där man bedömer att jag skall "trolla" för att hitta en lösning på Karlatornet - jag är ingen trollkarl utan arbetar tills vi har en lösning vilket jag och alla i vårt team tror på och är positiva till”, skrev Ola Serneke.

Till inlägget publicerades en presentation med namnet ”Serneke Group Affärsplan 2025”.

LÄS MER: Här står Karlatornet redan klart – i flygsimuleringsspelet

Börsen: ”Bedöms från fall till fall”

Enligt Di har vd:n därmed publicerat det börsnoterade bolagets nya affärsplan utan att först kommunicera den till marknaden och att det kan strida mot börsens regler. Di har pratat med representanter från Stockholmsbörsen (Nasdaq) och Finansinspektionen, som inte vill kommentera det enskilda fallet.

Däremot skriver Nasdaqs presskontakt att ”först tillgängliggöra insiderinformation på sociala medier eller via en hemsida står i strid med vårt regelverk. Vi har ingen generell syn på om en affärsplan räknas som insiderinformation, det bedöms från fall till fall, beroende på planens innehåll” i ett mejl till tidningen.

Enligt Ola Serneke har man redan presenterat den nya affärsplanen, ny organisation inklusive nya måltal i ett pressmeddelande.

”Detta dokument äventyrar inte ens i närheten Sernekes sätt att hantera insiderinformation – detta eftersom dokumentet i fråga inte innehåller någon väsentlig information som inte tidigare publicerats”, skriver han till GP.

Di skriver även att börsen inte vill säga om Serneke ska granskas eller inte, eftersom man inte kommunicerar det i förväg.

LÄS MER: Serneke visar förlust och lägre orderingång

”De väsentliga delarna har kommunicerats tidigare”

Johan Live, kommunikationschef på Serneke, förklarar att bakgrunden till inlägget på Linkedin handlade om ett svar till Dagens industri. Liksom Serneke vidhåller han att det inte fanns något i presentationen som kan utgöra insiderinformation som man inte har meddelat marknaden tidigare.

– I samband Q2-rapporten pressmeddelade vi att vi har antagit en ny affärsplan, då presenterades även de finansiella målen och den nya organisationen, säger han.

Så är det ingen ny information som Ola Serneke nu har publicerat?

– De väsentliga delarna har vi kommunicerat tidigare.

Hur skulle ni se på om den här publiceringen blir granskad?

– Det vill jag inte spekulera i, om det skulle hända tar vi det då.

LÄS MER: Så påverkas jättebyggena av coronakrisen

LÄS MER: Trots förlust – Serneke rusar på börsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.