Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Serneke, VD Serneke Group
Enligt vd Ola Serneke förs samtal med flera parter, som vill köpa Karlastaden, där Sernekes prestigeprojekt Karlatornet ingår. Bild: Anders Ylander

Sernekes nya plan: Det ska hända med Karlatornet

Serneke siktar nu på att sälja minst halva Karlastaden, inklusive Karlatornet. Samtal förs med olika aktörer, enligt vd Ola Serneke.
– Vi jobbar för fullt med att slutföra affären, säger han.

Under tisdagen höll Serneke kapitalmarknadsdag, för att berätta om bolagets planer för framtiden. På plats fanns bland andra vd Ola Serneke, styrelseordföranden Jan C. Johansson och finanschefen Anders Düring – som talar för en digital publik främst bestående av fastighetsanalytiker från olika banker, samt journalister.

På mötet berättade vd Ola Serneke att han nu satsar på att sälja Karlastaden, inklusive Karlatornet, som ett helt paket. Planen är att sälja minst 50 procent av Karlastaden och samtal förs, enligt Serneke, med flera aktörer.

– Vi utvärderar alla möjligheter och ser vad vi kan göra en bra affär på. Då är det här ett alternativ vi tittar på som aktörer är intresserade av. Det här är ett stort projekt med mycket värde i och det attraherar investerare. Byggrätter är värdefulla idag, speciellt på ett sådant här ställe, säger Ola Serneke.

LÄS MER: Här står Karlatornet redan klart – i flygsimuleringsspelet

Hoppas ha affär på plats inom kort

Enligt Serneke är en affär på plats inom kort. Ola Serneke nämner under fjärde kvartalet, alltså från första oktober till sista december.

– Vi är positiva till affären och har för avsikt att avsluta den så fort som möjligt. Vi gör allt för att stänga affären, säger han.

Bygget av bolagets prestigeprojekt Karlatornet står just nu i princip still, efter att den tilltänkte köparen Oaktree Capital Management, pausat affären under våren. Planen var, fram till 25:e mars i år, att Oaktree skulle köpa 80 procent av själva tornprojektet, som i sin tur ligger i det som ska bli Karlastaden.

Öppnar för att bygga hyresrätter

Projektet Karlastaden ägs idag till 100 procent av Serneke, sedan koncernen i slutet av 2018, köpte ut partnern NREP ur projektet. Då kostade 50 procent av Karlastaden 600 miljoner kronor.

LÄS MER: Serneke har nio ärenden hos Kronofogden

LÄS MER: Sernekes svar – publicerade ny affärsplan på Linkedin

Enligt Serneke pågår nu diskussioner ”med parter för såväl hela Karlastaden som Karlatornet”

Ola Serneke öppnar också för att göra hyresrätter av en del av lägenheterna i Karlastaden.

– En lämplig lösning vore att göra bostadsrätter av lägenheterna som ligger högre upp och att göra hyresrätter i de mindre attraktiva delarna av området, säger han.

Under dagen berättade också Ola Serneke om bolagets ”nästa fas”. Fram tills nu har Serneke fokuserat på att växa snabbt, nu ska mer kraft läggas på att istället ”förvalta och stärka bolagets position”, samt expandera internationellt.

– Fokus är naturligtvis på den svenska marknaden, men vi ska starta upp den internationella expansionen, säger Ola Serneke.

Under dagen nämndes bland andra Elfenbenskusten och Sri lanka som länder där Serneke tittar på projekt.

LÄS MER: Serneke slår tillbaka mot anklagelser om byggfusk

LÄS MER: Serneke visar förlust och lägre orderingång

Aktien faller på Stockholmsbörsen

Den nya ambitionen syns också i bolagets nya långsiktiga mål. Från 2021 satsar Serneke bland annat på att nå en rörelsemarginal, lönsamhet, på minst sex procent, att jämföra med dagens mål om en rörelsemarginal på åtta procent. Ett nytt mål är också att det operativa kassaflödet ska vara positivt under en rullande sexmånadersperiod.

Investerarna verkar dock inte imponerade av beskeden från kapitalmarknadsdagen och vid 13.40 hade Sernekes aktie fallit runt sju procent på Stockholmsbörsen.

– Marknaden förväntade sig nog att vi skulle komma med besked om Karlatornet, vi får be om ursäkt för det och säga att vi kommer med det beskedet senare. När affären är klar kommer vi berätta det i ett pressmeddelande, säger Ola Serneke.

LÄS MER: Enorm klyfta på börsen – det är Göteborgsbolagen värda

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.