Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Serneke hoppas bygga fängelser och andra säkerhetsprojekt åt statliga Specialfastigheter.
Serneke hoppas bygga fängelser och andra säkerhetsprojekt åt statliga Specialfastigheter.

Sernekes affär kan vara värd miljarder

Entreprenadbolaget Serneke har ingått avtal med fastighetsbolaget Specialfastigheter, ett ramavtal som kan vara värt miljardbelopp för det västsvenska byggbolaget.

Serneke är ett av fyra bolag som tecknat ett ramavtal med Specialfastigheter, ett kontrakt vars storlek totalt uppgår till 8-10 miljarder kronor.

Det är inte första gången som Serneke skriver den här typen av avtal med det helstatligt ägda bolaget. Senast i november tecknades ett liknande kontrakt mellan parterna.

Vad som dock skiljer det här åtagandet från tidigare ramavtal är storleken på byggprojekten, säger Serneke Byggs vd Daniel Åstenius.

– Det här rör projekt i storleksklassen 100 miljoner kronor och uppåt. Det kan exempelvis handla om att bygga ut fängelser för att ge fler vårdplatser, säger Åstenius till GP.

Daniel Åstenius, vd för Serneke Bygg. . Bild: Serneke
Daniel Åstenius, vd för Serneke Bygg. . Bild: Serneke

Statliga Specialfastigheter förvaltar bland annat anstalter, polisfastigheter, försvarshögkvarter och domstolar.

Kan vara värt miljarder

Kontraktsperioden är två år men kan förlängas till sju. Skulle tilldelningen av projekt bland de ingående parterna delas lika kan affären vara värd upp till 2,5 miljarder kronor för Serneke.

– Ja, i teorin kan ramavtalet vara värt så mycket. Men jag vill inte spekulera i hur många och hur stora projekt som Serneke Bygg kommer påbörja. I ramen för det tidigare men mindre omfattande kontraktet kommer Specialfastigheter att genomföra 300-400 projekt. I det här fallet blir det så klart färre eftersom projekten är så mycket större, säger Åstenius.

Vad gäller möjligheten om att få ramavtalet förlängt svarar Åstenius vidare:

– Om Specialfastigheter ser att samarbetet fungerar så kommer det förlängas ytterligare.

Serneke har sedan tidigare ett ramavtal med Specialfastigheter gällande projekt till ett värde om 5-100 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.