Serneke till attack mot Göteborgs Geelyaffär

I sitt första sommarprogram kritiserar byggherren Ola Serneke regeringen och i förlängningen Göteborgs stad för dubbelmoral när det kommer till Sveriges affärsrelationer med enpartistaten Kina och landets näringsliv. Han pekar särskilt ut Geelys jättebygge på Lindholmen.
– Det är faktiskt ärligt talat overkligt att läsa om att vår statsminister har varit i Kina och lovordat deras fabriker och samarbete, säger Ola Serneke.

ANNONS
|

Gör Sveriges regering och i förlängningen Göteborgs kommunpolitiker sig skyldiga till dubbelmoral i jakten på kinesiska investeringar? Det frågar sig entreprenadchefen Ola Serneke i sin sommarpratsdebut i Sveriges Radio på tisdagen. Han exemplifierar med Geelys jättebygge på Lindholmen, ett projekt som involverat såväl statsminister Stefan Löfven (S) som tidigare kommunstyrelsechefen Ann-Sofie Hermansson (S).

– Men är inte det dubbelmoral? När vår regeringen å ena sidan kraftfullt fördömer Kina för bristande mänskliga rättigheter och å andra sidan uppmuntrar en omfattande handel med just Kina där alla bolag mer eller mindre styrs via partiet, säger Ola Serneke i programmet och fortsätter:

ANNONS

– Jag säger inte att vi ska strypa all handel med Kina eller med de andra som kränker mänskliga rättigheter – typ Ryssland eller de odemokratiska staterna i Afrika. Men jag säger att vi ska vara återhållsamma och att vi måste välja våra affärskontakter mycket noga och få dem också att förstå värdet av mänskliga fri- och rättigheter.

LÄS MER:Geely får bygga ännu mer – värt över 50 miljoner

"Jag tror på frihandel"

En som tar kritiken med ro är kommunstyrelsens nuvarande ordförande Axel Josefson (M). Han själv är mycket positiv till etableringen av Geelys innovationscenter på Hisingen och menar att man måste skilja på äpplen och päron.

– Det är viktigt att hålla isär det politiska styret i Kina och kinesiska företag. Vi lever i en global värld där jag tror att frihandel mellan olika länder och företag kommer att skapa större förståelse för varandra och i förlängningen påverka i en mer demokratisk riktning, säger Axel Josefson.

Kinas inflytande

Han får stöd av den oberoende Kinarådgivaren Frédéric Cho som inte delar Ola Sernekes uppfattning om att alla kinesiska företag styrs av partiet.

– Det stämmer inte. Statliga företag utgör en tredjedel av landets ekonomi, men visst, partiet har större inflytande över de privata företagen än i vanliga marknadsekonomier. Därmed inte sagt att de styr över alla företag. De skulle vilja det men kan inte det, säger Cho.

ANNONS

För Axel Josefson är det svårt att se hur det annars skulle gå till, att förbjuda affärer med kinesiska företag är inte möjligt.

– Vi särbehandlar inte kinesiska företag på något sätt och vi är positiva till investeringar från alla företag.

Både statsminister Stefan Löfven och tidigare näringsminister Mikael Damberg avböjer att kommentera kritiken. Även Ola Serneke avstår från att utveckla sitt resonemang.

LÄS MER:Sommar i P1: Ola Serneke

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS