Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fjätervålen i Idrefjällen. Här är Serneke Group delägare sedan januari i år och får byggföretaget som man vill sätter man nästa år spaden i marken och satsar miljarder i området. Bild: Nisse Schmidt

Serneke miljardsatsar – i fjällen

Lilla Fjätervålen i Dalarna ska utmana bjässar som Åre och Sälen – åtminstone om Ola Serneke får som han vill. Det göteborgska byggbolaget satsar nu runt fyra miljarder kronor på anläggningen i Idrefjällen.

Fjätervålen – Dalarnas högsta skidbacke på toppen i Idrefjällen – grundades på 1960-talet. Idag finns här 18 nedfarter och 4 lifter, men får det göteborgska byggföretaget som de vill ska fjällanläggningen få ett rejält ansiktslyft. I januari betalade Serneke Group tio miljoner för att bli 40 procentig delägare av Fjätervålen AB, som fram till dess ägts av cirka 400 personer som alla har anknytning till området.

– Fjätervålen är en fin skidort med väldigt bra förutsättningar och många bra värden, säger Ola Serneke, Sernekes koncernchef och Fjätervålen AB:s ordförande, om hur de fick upp ögonen för Fjätervålen från första början.

– Men anläggningen behöver en förädling för att bli långsiktigt hållbar. Detta kostar tid, resurser och engagemang och det kan vi på Serneke erbjuda. En annan viktig anledning är att vi ser Fjätervålen som en väldigt bra möjlighet att skapa ett utbildningscenter och bra rekreationsmöjligheter för alla anställda i vår växande koncern.

Ska vara klart om tio år

Under de närmaste åren ämnar alltså Serneke satsa miljarder på fjällanläggningen. Här ska det bland annat byggas hotell, ny sittlift samt camping. Området ska också få mer året runt aktiviteter, liksom nämnda utbildningscenter för Serneke Groups cirka 1 100 anställda. Planen är att detta ska stå klart år 2028 och går allt som det ska finns då mellan 1 000 och 1 500 nya bostäder i Fjätervålen. Totalt handlar det om att utöka området med 135 000 kvadratmeter och investera runt 4 miljarder kronor.

Ola Serneke.. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Dagens Industri har tidigare rapporterar att Ola Sernekes ambition är att Fjätervålen ska utmana mer välkända och etablerade skidorter som Åre och Sälen.

Varför tror du man kommer föredra Fjätervålen framför Åre och Sälen till exempel?

– Fjätervålen har ett fantastiskt fjäll, bra snötillgång och ligger bra till geografiskt, säger Ola Serneke till GP.

– Det har dessutom en genuin känsla som inte finns hos alla aktörer. Dessa värden vill vi utveckla och dessutom göra Fjätervålen till en anläggning som ligger i framkant när det gäller hållbarhet. För de som söker sådana kvaliteter kommer Fjätervålen absolut att bli ett attraktivt alternativ till andra stora aktörer.

Ambitionen är att byggstart ska ske under 2019 och just nu förs diskussioner med myndigheter om detaljplaner och liknande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.