Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kanarieöarna hakar på workcation-trenden – en sammanslagning av de engelska orden ”work” och ”vacation” – och hoppas kunna locka 30 000 distansarbetare till ögruppen.  Bild: Marianne Løvland
Kanarieöarna hakar på workcation-trenden – en sammanslagning av de engelska orden ”work” och ”vacation” – och hoppas kunna locka 30 000 distansarbetare till ögruppen. Bild: Marianne Løvland

Semesteröns PR-kupp – distansjobbare får allt betalt

Distansarbetandet verkar vara här för att stanna. Nu vill Kanarieöarna slå mynt av den digitala intensivkurs som pandemin fört med sig, och locka över 30 000 distansarbetare till ögruppen inom fem år.

När pandemin slog till introducerades många för begreppet distansjobb. Utbredd leda över digitala möten till trots väntas arbetsformen leva längre än viruset. Många människor ser nu en möjlighet att utföra sitt jobb på betydligt varmare breddgrader.

Trenden har bland annat fått svenskfavoriten Kanarieöarna att agera. Spaniens autonoma ögrupp vid Afrikas västkust har i dagarna sjösatt en kampanj, som inom fem år ska leda till att minst 30 000 distansarbetare jobbar från öarnas stränder.

För att krydda kampanjen lite extra lanserar Kanarieöarnas turismmyndighet en tävling. En utvald person kommer få resekostnader, boende, kontor och även aktiviteter i upp till ett halvår gratis från ögruppens regering.

– Vi letar efter den bästa distansarbetaren som vill utveckla sitt projekt från Kanarieöarna, säger turismmyndighetens vd José Juan Lorenzo i ett pressmeddelande.

Kanarieöarna: Workcation är ett värdeerbjudande

LÄS MER: Liseberg: ”Nu kan vi trycka på knappen”

LÄS MER: Razzia mot fastighetsbolaget Oscar Properties kontor i Stockholm – efter misstankar om insiderbrott

Ögruppens förhoppning är att fler företag runtom i världen ser distansarbetet som ett värdeerbjudande till anställda, samtidigt som en ökad närvaro året runt kommer generera mer intäkter till Kanarieöarna.

– Att attrahera distansarbetare kommer att stärka Kanarieöarnas turismmodell och ge oss möjlighet att föryngra destinationen. Distansarbetare stannar längre och spenderar mer, vilket kommer att ha en direkt inverkan på hela Kanarieöarnas ekonomi, säger Yaiza Castilla, ögruppens minister för turism, industri och handel i samma pressmeddelande.

Tävlingen kommer att startar onsdagen den 12 maj, och för att delta behöver man svara på ett par frågor på något av Kanarieöarnas sociala medier-konton. Vinnaren utses av en jury på fem medlemmar och presenteras den 30 juni.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.