Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det tar allt längre tid för nya bostadsrätter att bli sålda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Segt att sälja nya bostadsrätter

Över hela landet tar det allt längre tid att sälja nyproducerade lägenheter, visar ny statistik från Hemnet.

Det byggs för få bostäder, brukar det sägas. Problemet är snarare att de bostäder som byggs inte matchar efterfrågan, menar Staffan Tell, vilket gör att försäljningen går trögt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den grupp som har störst behov har inget eget kapital. Vi har ju ett kontantinsatskrav och därtill amorteringskrav. I Stockholm byggs det mycket lyxiga bostäder, men för dem finns det en begränsad efterfrågan.

Svårast i Stockholm

Siffrorna från Hemnet visar att den genomsnittliga försäljningstiden för nyproducerade bostadsrätter i Sverige var 62 dagar 2018, vilket är mer än dubbelt så lång tid som under 2017, eller en ökning med 107 procent. I Stockholm är förändringen störst, här är ökningen i antal dagar 138 procent.

I Skåne tog det i genomsnitt 72 dagar att sälja en ny bostadsrätt 2018, en ökning med 64 procent, och i Västra Götaland 47 dagar, plus 42 procent.

Svårast verkar det vara att sälja de små lägenheterna, och de allra största.

- Ettorna är främst aktuella för singelhushåll, där man har svårt med kontantinsatsen. Sedan har vi fyrorna och femmorna, där amorteringskravet kan bli väldigt kännbart. Så ska man sia om 2019 kommer bostadsbyggandet att minska kraftigt, säger Staffan Tell.

Politiska beslut

Redan 2018 var andelen nya annonser på Hemnet 23 procent färre jämfört med 2017, och det i tider när bostadsbyggandet egentligen behöver öka för att matcha befolkningstillväxten. För att hitta en balans krävs inte minst politiska beslut, menar Staffan Tell.

- Det ska bli intressant att se vad en ny regering kan göra, om man kan nå blocköverskridande överenskommelser på det här området. Det gäller allt från ränteavdragen, reavinstbeskattning, uppskov, hyressättning och amorteringskrav.

Rättat: I en tidigare version fick Staffan Tell fel namn på ett par ställen. Detta är nu justerat.