Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SEB mörkade vd:s avgång – får böta 3,1 miljoner

SEB får böta 3,1 miljoner kronor på grund av att storbanken valde att mörka vd:ns avgång i 48 timmar i väntan på att börsen skulle öppna. Det anser Stockholmsbörsen vara undanhållande av så pass viktigt information att banken nu utdelas miljonbelopp i vite.

SEB får böta 3,1 miljoner kronor på grund av sin hantering av tidigare vd:n Annika Falkengrens avgång. Det är Stockholmsbörsen som utdelar vitet mot storbanken, skriver Dagens industri.

Mörkade avgången flera dagar

Den 13 januari i år kallade Marcus Wallenberg, styrelseordförande för SEB, till ett extra styrelsemöte två dagar senare, söndagen den 15 januari. Vid det mötet meddelade Annika Falkengren sin uppsägning och morgonen därpå kablades nyheten om vd:ns avgång ut för allmänheten.

Väntade in börsöppning

Stockholmsbörsen skriver under fredagen i ett pressmeddelande att Falkengrens avgång beslutades om redan på fredagen den 13 januari. Information som Stockholmsbörsen alltså menar att SEB mörkade fram till den 15 januari.

Att informationen hölls hemlig under just helgen, då börsen är stängd, är det som gör SEB:s handlande så pass allvarligt.

Sätter ner foten

Stockholmsbörsens disciplinnämnd utdelar därför nu ett vite till SEB på 3,1 miljoner kronor. Det finns åtgärder som SEB kunde ha vidtagit för att undvika bestraffningen. Om banken hade upprättat en så kallad "Insiderförteckning", som kan ses som en logg där beslutet hade varit noterat redan den 13.

Bankens kommunikationschef, Viveka Hirdman-Ryrberg, kommenterade SEB:s bestraffning med att beskedet kom som en överraskning för SEB.

"Uppenbarligen vill börsen etablera en ny praxis för marknaden", säger hon till Dagens industri.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.