SEBs vd Johan Torgeby går till motattack. Arkivbild.
SEBs vd Johan Torgeby går till motattack. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

SEB-chefen Torgeby till motattack

Det fanns varningsflaggor, men inte alls i den omfattningen som Danske Bank hade. Det var i den kontexten som SEB-chefen Johan Torgeby då sade att banken inte hade några röda flaggor att oroa sig för, hävdar han. Torgeby tycker inte att han har vilselett allmänhet eller aktiemarknad, säger han i en TT-intervju.

ANNONS

TT: Hösten 2018 säger du att från 2008 och framåt har du inte har sett några röda flaggor. Var det sant, tycker du?

– Jag tror man får backa bandet till 2018 och se den kommentaren i hela sin kontext. Vilken parallell ska man göra mellan Danske Bank och SEB. De var ju framför allt de (Danske Bank), vi och Swedbank som fick de frågorna de veckorna, säger Johan Torgeby.

– Vi hade inte sett några röda flaggor på att det såg ut som i Danske, det var kontexten, fortsätter han.

TT: Men det finns ju väldigt mycket röda flaggor?

ANNONS

– Det gör det. Men då är det viktigt att dela upp vad vi pratar om, säger han och pekar på att sådana varningar om kunders beteenden ser banken varje dag och anmäls också.

TT: Är du orolig för din egen del att det här blir en parallell till Swedbank? Aktiemarknaden skulle ju kunna tycka att du/banken har vilselett allmänheten och aktiemarknaden.

– Min intention har varit den motsatta. Det har varit att försöka klargöra historien de sista 10–15 åren på ett klokt, transparent, korrekt och balanserat sätt. Men det ska jag erkänna, det är inte lätt, framför allt när jag hör vad som sägs om mig själv i dag och om hur jag uttryckt mig, att i två, tre meningar förklara detta komplexa material och denna långa, långa tid, säger han.

SVT:s och TT:s granskning visar kopplingar till den så kallade Magnitskijaffären, svindleriet mot affärsmannen Bill Browders fond och den ryska staten, där Browders revisor senare mystiskt dog i ryskt häkte. Men Torgeby nekar till att banken har haft några kopplingar alls till Magnitskijhärvan – pengaflöden som gått genom SEB, kopplade till de misstänka bolagen, och som skulle kunna innebära brott mot den amerikanska sanktionslagen som tillkom 2012.

– Vi har inte kunnat se ett enda av de bolagen i vår bank, vi har inte haft någon av dem, säger Torgeby.

ANNONS

TT: Sedan 2012?

– Nej, någonsin, så vitt vi kan se. Vi kan ha missat något, men vi har gjort en väldigt grundlig utredning, säger Torgeby.

De läckor som TT och SVT:s Uppdrag granskning har tillgång till visar dock att åtminstone 18 företag som var inblandade i Magnitskijhärvan tillsammans med 25 av SEB:s företagskunder slussar nästan en halv miljard kronor genom banken.

Olle Lindström/TT

ANNONS