Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg vid bolagsstämman i fjol. Årets blev en virtuell historia på grund av pandemin. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg vid bolagsstämman i fjol. Årets blev en virtuell historia på grund av pandemin. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

SEB bekräftar inställd aktieutdelning

Årsstämman i Wallenbergsfärens storbank SEB har beslutat att ingen aktieutdelning ska betalas för räkenskapsåret 2019.
Men det behöver inte vara sista ordet.

– Styrelsen har tidigare kommunicerat att man kan komma att återkomma om läget skulle vara väsentligt annorlunda i höst och i så fall kalla till en ny stämma, säger Frank Hojem, chef för medierelationer, till TT.

I årsredovisningen i början av mars föreslog styrelsen en vinstdisposition med utdelningar på över 13,7 miljarder kronor. Det var dock innan vidden av coronakrisen stod klar. Nu heter det att "beloppet ska balanseras i ny räkning".

Med hänvisning till det mycket osäkra läget i svensk ekonomi har Riksbanken, ansvariga ministrar och Finansinspektionen (FI) starkt avrått storbankerna att dela ut fjolårets mångmiljardvinster till aktieägarna.

Roar inte FI

Swedbanks styrelse kopplar det slutgiltiga beskedet om utdelning till den osäkerhet som pandemin skapat.

– Vi håller öppet för att ha en extra stämma i höst där vi beslutar om utdelning, sade styrelseordföranden Göran Persson på årsstämman för en månad sedan.

Inte heller Handelsbanken har satt ned foten definitivt. Senast i november hålls en extra bolagsstämma för att fatta beslut om utdelningen.

Detta att storbankernas ledningar håller utdelningsdörren på glänt, vinner inga poäng hos FI.

– De bör vara tydliga och helt ställa in utdelningarna i år, sade FI-chefen Erik Thedéen för några veckor sedan.

Beviljades ansvarsfrihet

SEB:s årsstämma genomfördes med poströstning, utan fysiskt deltagande av smittspridningsskäl.

Marcus Wallenberg omvaldes till styrelseordförande, enligt ett pressmeddelande. Bland de omvalda styrelseledamöterna finns vd:n Johan Torgeby.

Aktiespararna ville inte att Marcus Wallenberg, Johan Torgeby och tolv andra styrelseledamöter skulle få ansvarsfrihet för bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum. I förra veckan renderade det SEB anmärkning av FI och en miljard kronor i böter.

Stämman röstade ned förslaget och beviljade samtliga ansvarsfrihet.