Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Se upp ikväll: Bus eller godis?

I kväll knackar häxorna på din dörr: "Bus eller godis". Vi köper 5 miljoner kilo lösgodis till Halloween.

I kväll dyker svartklädda ungar upp och knackar så hårt på din dörr att du hoppar i höstmörkret. I vampyrdräkter och med häxhattar ropar de mot dig: "Bus eller godis". Ger du inget så kan du bannas eller kanske få en gul klisterlapp med texten WC på din dörr.

På torsdagen är det dags för Halloween med pumpor, häxor med liar och djävulsgaffel. Halloween importerades från USA av svenska handlare på 90-talet. Men den lite klantiga lanseringen kritiserades som kommersiellt jippo. Det blev inte den köpfest som handlarna hoppats på.

- Men helgen har blivit ett tillfälle för vänner och bekanta att samlas till fest och klä ut sig på något tema, säger Lisa Burdon, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

Bara fyra av tio svenskar uppger att de tänker fira Halloween i en undersökning för några år sen.

Men godisbranschen gnuggar händerna.

Den ledande lösgodisgrossisten Karamellkungen noterar en ökad försäljning på 50 procent kring Halloween. Runt denna Halloween-vecka säljer Karamellkungen cirka 2 500 000 kilo, 2,5 miljon kilo, lösgodis till svenskarna. Och då har de bara hälften av marknaden.

- Vi jobbar för högtryck denna vecka. Halloween är vår näst bästa på hela året. Bara påsk är större, säger David von Laskowski, presskontakt på Candy King/Karamellkungen.

- Till Halloween har vi en hel del specialgodis. Vår storsäljare är dödsskallar – 3,1 miljoner skallar går åt denna vecka.

Även inom Ica-handlarna noteras en uppgång på 50 procent av försäljningen av lösgodis. En ökning per dag kring Halloween, från en normaldag på 43 ton lösgodis till drygt 64 ton.

- Vi ser också en ökad försäljning av pumpor, både som dekoration och ingrediens i matlagning. Och vi har också en topp av utklädningsprylar kring Halloween, säger Ola Särnvall, presschef.

Fakta Halloween

Den irländsk -amerikanska högtiden Halloween, All hallows eve, firas den 31 oktober.

Ursprunget är en uråldrig keltisk nyårsfest, Samhain, då osynliga krafter härjade och de döda återvände.

Denna natt klädde man ut sig och gick runt bland husen och tiggde mat och dryck till festen.

Den som inte gav något drabbades av hyss av olika slag: Bus eller godis!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.