Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett förslag om villkorslös basinkomst har fått nobben av väljarna i Schweiz, enligt en opinionsundersökning. Arkivbild.

Schweizarna ratar medborgarlön

Det blev inget genombrott för medborgarlön, när schweizarna som de första i världen hade chans att folkomrösta om en garanterad basinkomst utan arbetsplikt.

Resultatet i folkomröstningen visar att 76,9 procent av väljarna avvisar förslaget. Bara 46 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

Initiativtagare till folkomröstningen om medborgarlön är Daniel Häni, kaféägaren i Basel, och likasinnade. Han anser sig, trots det för honom nedslående resultatet, ändå ha vunnit en moralisk seger.

- Som affärsman är jag realist och hade räknat med 15 procents stöd, nu ser det ut som över 20 procent eller kanske till och med 25 procent. Jag tycker att det är obeskrivligt och sensationellt, sade Häni till Reuters innan rösterna var färdigräknade.

Schweiz är först ut att hålla folkomröstning om att införa en villkorslös basinkomst på cirka 21 000 kronor i månaden. Men i andra länder som vårt grannland Finland utreds liknande förslag.

- När jag ser medieintresset, även från utlandet, då ser jag att vi sätter en trend, sade Häni.

Idén om en finansierad medborgarlön fördes fram 1796 av den radikale skriftställaren Thomas Paine. Många andra kända personer har i hans fotspår ifrågasatt arbetslinjen.