Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schibsted upprörs av köpstopp

Konkurrensverket har satt stopp för Schibsted att köpa Hemnet.

Bostadssajten Hemnet köps inte upp av konkurrenten Blocket bostads ägare Schibsted, efter att Konkurrensverket stoppat affären.

- Om affären hade genomförts hade det bildats ett monopol på marknaden för digitala bostadsannonser. Det hade lett till högre annonspriser, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Schibsted drog tillbaka sina planer på köp efter att Konkurrensverket meddelat att ärendet ska drivas till domstol, berättar Per Karlsson, chefsjurist vid myndigheten.

- Vi utredde och analyserade det planerade köpet och kom fram till att det var en dålig affär. Vi meddelade Schibsted att vi kommer att väcka talan i domstol och lämna in en stämningsansökan. Vi meddelade också att vi vill se ett förbud mot affären och att Schibsted skulle få betala en halv miljard om de bröt mot vitet. Efter det backade företaget, säger han.

Delar inte bedömningen

Shibsteds Sverigechef Raoul Grünthal säger att de inte delar Konkurrensverkets bedömning.

- Vi är mycket besvikna. Om vi hade fått köpa Hemnet så hade monopolet försvunnit. Vi hade som ny ägare sett till så att de mäklare som i dag endast syns på Hemnet även hade synts på andra bostadssajter. Konsumenterna blir förlorarna nu.

Raoul Grünthal berättar även att om de fått köpa Hemnet så skulle de ha hyrt ut Blocket bostad.

- Tanken var att vi skulle ge ett annat företag licens att driva Blocketsajten. Vi hade alltså kunnat skapa en större konkurrens än vad som råder idag. Idag dominerar Hemnet helt och hållet och den situationen hade vi förändrat, säger han

Stoppat liknade affär

Chefsjurist Per Karlsson berättar att Konkurrensverket stoppat en liknande affär tidigare.

- Det var när Swedbank ville köpa Svensk fastighetsförmedling. Vi meddelade ett förbud mot den affären eftersom Swedbank redan ägde Fastighetsbyrån som är Sveriges största mäklare.