Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förra veckan meddelade Scania att man stoppar produktionen och permitterar flera tusen anställda, nu förklarar lastbilstillverkaren att nästan alla 19 000 personer i Sverige korttidspermitteras. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Förra veckan meddelade Scania att man stoppar produktionen och permitterar flera tusen anställda, nu förklarar lastbilstillverkaren att nästan alla 19 000 personer i Sverige korttidspermitteras. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Scania permitterar nästan alla anställda

Lastbilstillverkaren Scania permitterar nästan alla anställda i Sverige, 19 000 personer. Det uppger Sveriges radio Ekot.
– Nu slipper vi lägga varsel, säger presstalespersonen Hans-Åke Danielsson till GP.

Sedan förra veckan stod det klart att lastbilstillverkaren med bas i Södertälje skulle stoppa produktionen och permittera 9 000 anställda. Nu utvidgar man åtgärden och korttidspermitterar nästan alla anställda, där man har 19 000 personer i Sverige, något Sveriges radio Ekot var först med att berätta. Beskedet påverkar anställda i Södertälje, Oskarshamn och Luleå. Det rör både tjänstemän vid huvudkontoret som personal i fabrikerna. Den överväldigande majoriteten – cirka 15 000 personer – arbetar i Södertälje.

– Det beror på att förutsättningarna för att bedriva vår verksamhet har försämrats kraftigt. Vi måste vidta de här åtgärderna för att klara den här krisen som corona har lett till, säger Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania, till Ekot.

– Med start på måndag är tjänstemännen permitterade tre dagar i veckan. Produktionsmedarbetarna är heltidspermitterade fram till 13:e april. Det är ungefär samma situation som AB Volvo befinner sig i, säger Hans-Åke Danielsson till GP.

LÄS MER: Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

Han förklarar att möjligheten med korttidspermittering, eller korttidsarbete som det egentligen heter, är viktig för lastbilstillverkaren.

– Vi är tacksamma för att regeringen har tagit det här beslutet, vi slipper att lägga varsel. Vi är startklara 13 april igen och kan köra igång tidigare om det skulle vara så.

Lastbilstillverkaren Scania, som är konkurrent till Volvo Trucks, ägs av Volkswagensfären och är börsnoterat genom VW-bolaget Traton Group, där även lastbilstillverkaren MAN ingår.

– Tyskland har ett liknande system som Sverige och MAN har också permitterar sin personal, kurzarbeit som det heter där, säger Hans-Åke Danielsson till GP.

LÄS MER: AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

LÄS MER: AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.