SCA seglar upp som torsdagens börsvinnare. Arkivbild.
SCA seglar upp som torsdagens börsvinnare. Arkivbild.

SCA rusar efter uppgifter om jättebud

ANNONS
|

- Det som skrivs är lite motstridigt och ibland felaktigt, men i princip är det säkert så att när man öppnar upp bolaget på det sättet som man gör i olika steg så vore det konstigt om inte olika externa parter tittade på de olika delarna. Det vore nästan märkligt. Så i princip tror jag att det ligger mycket i det här, säger Linus Larsson, analytiker på SEB.

ANNONS

Det är Dagens Nyheter som har uppgifterna om ett jättebud på 200 miljarder som ska ha lagts på hygiendelen av företaget SCA. Investerarna uppges vara två internationella riskkapitalbolag som tillsammans lagt budet som ligger strax över SCA:s totala börsvärde.

Företaget, med en skogsdel och en hygiendel, anses vara värt mer uppdelat i två separata bolag. Beslutet om delning kom vid SCA:s bolagsstämma den 5 april.

Sedan tidigare har uppgifter gjort gällande att Skandia, riskkapitalbolaget Nordic Capital och en tredje part har lagt ett bud på skogsdelen på 40–50 miljarder kronor. Men budet uppges ha varit ännu högre, 70 miljarder. Samtidigt ska en ny konstellation planera att lägga bud på skogsdelen, enligt källor till DN.

SCA vill inte kommentera uppgifterna.

TT

Fakta: SCA:s hygiendel

SCA, med en skogsdel och en hygiendel, anses vara värt mer uppdelat i två separata bolag. Beslutet om delning kom vid SCA:s bolagsstämma den 5 april. SCA:s hygiendel, som har fått namnet Essity, väntas bli noterad på den så kallade Large Cap-listan på Stockholmsbörsen när bolaget har knoppats av, senast under andra halvåret i år.

Storbanken UBS har värderat Essity till mellan 154 och 173 miljarder kronor, baserat på 702 miljoner utestående aktier.

SCA hade ett börsvärde på 194 miljarder kronor vid börsens stängning på onsdagen.

Förra året stod SCA:s hygiendel för 86 procent av koncernens omsättning.

Källa: Reuters

ANNONS