Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB Norden. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB Norden. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

SBB till salu – helt eller i delvis

Det krisande fastighetsbolaget SBB är till salu – helt eller delvis. Rådgivare har anlitats för att utvärdera alternativen.
– Det är styrelsen som har beslutat att bredda sin process och sitt strategiska arbete för att maximera aktieägarvärdet, säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan till TT.

ANNONS
|

Ett bud på hela bolaget som avspeglar substansvärdet bättre än dagens börskurs är ett spår, enligt Batljan. Ett annat är att göra sig av med något av de tre segment verksamheten har: bostäder, samhällsfastigheter och fastighetsutveckling.

– Hela poängen med detta är att styrelsen anser att det inneboende aktievärdet i verksamheten är väsentligt högre än nuvarande marknadsvärde. Då är det ansvarsfullt agera, säger Batljan.

Det tredje spåret är att fortsätta stärka balansräkningen genom avyttringar av specifika tillgångar i verksamheten.

Sänkt kreditrating

Beskedet kommer sedan Fitch Ratings i förra veckan sänkte SBB:s kreditbetyg till så kallad skräpstatus. Det kommer sedan ratinginstitutet S&P Global i början av maj också sänkte betyget till skräpnivå, vilket ledde till dramatiska kursras för SBB-aktien.

ANNONS

Detta ledde då till att SBB tvingades ställa in en planerad nyemission och skjuta upp årets utdelning.

SBB-aktien har sedan årsskiftet tappat över 70 procent av sitt värde.

Storägaren Batljan har tillsammans med Arvid Svensson, Dragfast AB och Sven-Olof Johansson – med hjälp av röststarka så kallade A-aktier – 59 procent av rösterna i SBB.

Beskedet togs emot väl av marknaden. Vid börsöppning steg SBB:s B-aktie med 4,3 procent.

LÄS MER:Isabella Löwengrip: ”Med mina mått mätt lever jag jättebilligt”

LÄS MER:Största husen som är till salu just nu

LÄS MER:Sveriges största campingkedja öppnar upp i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS