I måndags meddelade fastighetsbolaget SBB att man öppnar upp för en försäljning av bolaget.
Nu skriver bolaget i ett pressmeddelande att vd och grundare Ilija Batljan avgår som vd. Han fortsätter att vara storägare i bolaget och kommer även agera styrelseledamot.
– När nu Ilija Batljan lämnar över vd-posten vill jag rikta ett varmt tack till honom för hans fundamentala insats i att utveckla SBB till Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, och styrelsen ser fram emot Ilijas fortsatta bidrag i rollen som styrelseledamot, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB enligt pressmeddelandet.
Grundade SBB 2016
Batljans ersättare som vd heter Leiv Synnes, tidigare finanschef hos konkurrerande fastighetsbolaget Akelius.
– Med Leiv Synnes som ny verkställande direktör tillförs SBB en ny, mycket kvalificerad kraft som med fullt fokus kan leda bolaget och bistå styrelsen i den strategiska översynen, säger Schuss.
SBB grundades av Ilija Batljan 2016, och har snabbt växt fram till att bli en folkaktie i stil med Ericsson, H&M och Volvo. Affärsmodellen går ut på att köpa och driva samhällsfastigheter, så som äldreboenden, skolor och polisstationer för att sedan hyra tillbaka byggnaderna till kommuner och stat.
För att ha råd att köpa fastigheterna har SBB behövt låna mycket pengar. Sedan räntorna började stiga i fjol har SBB:s ekonomiska situation försämrats, och bolaget har fått ställa in såväl utdelningar som nyemissioner. Nu letar alltså SBB efter nya ägare, antingen för att köpa hela bolaget eller stora fastighetsbestånd.
– Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot, säger Ilija Batljan enligt pressmeddelandet.
Stora risker
Många bedömare har pekat på riskerna i fall ett kraftigt belånat företag som SBB skulle gå i konkurs, och i en tidigare artikel i GP har företagsekonomen Stig Westerdahl sagt att sådana konsekvenser riskerar att bli ”oöverstigliga”.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har dock i en intervju med GP tonat ned riskerna vid en konkurs för SBB, och menar att den svenska finansiella stabiliteten är god.
Aktien handelsstoppades strax innan pressmeddelandet gick ut. När handeln återupptogs rusade kursen direkt upp med 50 procent.
GP söker Ilija Batljan och SBB för en kommentar.
LÄS OCKSÅ: Finansmarknadsministern om krisen i SBB
LÄS OCKSÅ: SBB:s resa – från folkaktie till kris och eventuell försäljning
LÄS OCKSÅ: Batljans bolag skjuter upp delårsrapport
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.