Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SBAB höjer räntorna efter Riksbankens höjning av reporäntan. Arkivbild.

SBAB höjer boräntor efter riksbanksbeskedet

Efter Riksbankens höjning av reporäntan meddelar SBAB att banken höjer räntorna på bolån med korta bindningstider.

Riksbankens höjning av reporäntan får statliga SBAB att agera. Dagen efter riksbanksbeskedet höjer banken räntorna på bolån med bindningstider på tre månader (rörlig ränta), ett år och två år.

Följer Stibor

Höjningen har att göra med att referensräntan Stibor, en ränta som sätts mellan bankerna, har stigit under de senaste månaderna, enligt SBAB:s vd.

- Stibor hade redan prisat in en räntehöjning. Reporäntehöjningen spelar egentligen ingen roll, men det blev en bekräftelse på att Stibor-utvecklingen varit rätt. Vi valde att vänta till den eventuella reporäntehöjningen innan vi justerade våra bolåneräntor, säger Klas Danielsson.

Den senaste månaden har Stiborräntan (tre månader) stigit 0,29 procentenheter.

- Våra upplåningskostnader har ökat successivt de senaste två månaderna och en stor del av de kostnaderna är direkt kopplade till Stibor, säger Klas Danielsson.

Att Riksbanken sänkte räntebanan något och meddelade att nästa räntehöjning troligtvis kommer först under andra halvåret nästa år påverkar inte i dagsläget.

Andra avvaktar

SBAB:s listräntor för ettåriga bolån och bolån med rörlig ränta höjs med 0,25 procentenheter, lika mycket som reporäntehöjningen, till 1,74 procent. Räntan på tvååriga bolån höjs med 0,15 procentenheter till 1,84. Listräntorna för lån med andra bindningstider ändras inte. Det beror på att räntorna med längre löptider inte påverkas direkt av reporäntan, enligt Klas Danielsson.

När TT gjorde en rundringning bland storbankerna om deras planer för räntorna svarade bankerna att de avvaktar och följer marknaden.

- Just nu gör vi ingenting. Visserligen följer den korta räntan, den för rörliga bolån, reporäntan i stor utsträckning, men den här höjningen träder inte i kraft förrän den 9 januari. Den var också väntad, så höjningen var redan inräknad, sa Michael Skytt, bolånechef på Nordea och vd för Nordea hypotek, till TT efter räntebeskedet.