Kung Salman har ambitionen att styra in Saudiarabien på en ny kurs
Kung Salman har ambitionen att styra in Saudiarabien på en ny kurs

Saudiarabien ändrar ekonomisk kurs

Saudiarabiens kung Salman har gjort en stor regeringsombildning i enlighet med den plan som antogs för två veckor sedan. Målet är att göra kungadömets ekonomi mindre beroende av oljetillgångarna.

ANNONS
|

Några av de viktigaste departementen får nya ansvarsområden. Khaled al-Falih är mannen som ska leda ett nytt departement med ansvar för energi, industri och oljeresurser. Det ersätter departementet för olja och mineraltillgångar.

"Bildandet av ett nytt departement i Saudiarabien som sammanför kungadömets rikliga och enastående energi- och mineraltillgångar och industriella kapacitet är i linje med de ambitiösa målen i Vision 2030", säger al-Falih i ett skriftligt uttalande enligt Reuters.

Ledde oljejätte

Han har en bakgrund som vd och därefter styrelseordförande i den statliga oljejätten Aramco. För ett år sedan utsågs han till hälsominister men behöll ordförandeposten.

ANNONS

- Jag tror att han fick den här ställningen på grund av vad han presterat, säger en källa inom oljeindustrin till AFP.

Andra förändringar är att arbetsmarknads- och socialdepartementen slås ihop och att handels- och industridepartementet ombildas till departementet för handel och investeringar.

Landet får också en ny centralbankschef: Ahmed al-Khulaifi.

Ny investeringsfond

Bakom planen Vision 2030 står kung Salman och hans mäktige son Mohammed bin Salman, som är nummer två i successionsordningen. Programmet är baserat på att en andel mindre än en procent av Aramco ska säljas och väntas inbringa motsvarande 16 biljoner kronor. Det ska bli grundplåten i en statlig investeringsfond.

Ökenlandet saknar i stort sett vattentillgångar och därmed odlingsbar mark. Däremot har Saudiarabien stora möjligheter att satsa på solenergi och vindkraft.

Sedan två år tillbaka har Saudiarabien lett oljekartellen Opec in på en ny kurs som går ut på att försvara marknadsandelar snarare än att dra ned på produktionen för att hålla uppe oljepriserna.

ANNONS